Κατακόρυφα ανεβαίνει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Λίγες ώρες μετά το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο, η Αθήνα προχώρησε σε αυστηρό διάβημα προς την γειτονική χώρα για το σύνολο προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών, μέχρι την διατήρηησ του casus belli.
Διπλωματικές ενέδρες ακόμη και εκτός συνόρων στήνει η Άγκυρα κλιμακώνοντας την ανιστόρητη ρητορική της περί αποστρατικοποίησης των νησιών.
Ενδεικτική η αυθάδεια του Τούρκου πρέσβη στο Όσλο σε συνέχεια της γραμμής Ερντογάν περί… διεθνοποίησης του θέματος από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έλαβε τη σκληρή απάντηση του Νίκου Δένδια.
«Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ήταν επίσης συνέπεια ενός πράγματος που επίσης γνωρίζετε πολύ καλά. Και η κήρυξη του casus belli από την Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση ήταν επίσης συνέπεια των όσων έλεγε η Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρέσβης.
«Αλλά αν θυμάμαι καλά από όσα με δίδαξαν στο πανεπιστήμιο, και ακόμα, επίσης, αν θυμάμαι καλά, εσείς [η Τουρκία] έχετε προσυπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Και αν μου επιτρέπετε, ο Καταστατικός Χάρτης απαγορεύει πλήρως τη χρήση βίας και την απειλή χρήσης βίας», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.
«Είπατε ότι είστε έτοιμοι να συνομιλήσετε με την Τουρκία στη βάση της UNCLOS. Και η Τουρκία δεν προσχώρησε στην UNCLOS γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την κατάσταση στο Αιγαίο ως λύση. Επομένως, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό τον διάλογο μόνο βάσει της UNCLOS», συνέχισε ο Τούρκος πρέσβης, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να του απαντά:
«Η αλήθεια είναι, λοιπόν, ότι η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιλύσιμη. Υπό μία προϋπόθεση: να έρθει η Τουρκία στον 21ο αιώνα. Εάν η Τουρκία παραμείνει στον 19ο αιώνα, εάν η Τουρκία παραμείνει στον τρόπο που ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διεξήγαγε τις υποθέσεις έχοντας τις αρμάδες του να κάνουν γύρους στη Μεσόγειο, τότε, όχι, αυτό δεν γίνεται. Ακόμη και οι ΗΠΑ, που δεν έχουν επικυρώσει τη UNCLOS, συμβουλεύουν όλες τις χώρες του πλανήτη να προσυπογράψουν την UNCLOS».
Διάβημα για τις προκλήσεις
Άμεσα στην Αθήνα κλήθηκε ο Τούρκος επιτετραμένος στο οποίο επιδόθηκε αυστηρότατο διάβημα στο οποίο τονίστηκε ότι:
· Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο
· Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς
· Παράνομες και ανυπόστατες οι τουρκικές θέσεις για τα νησιά του Αιγαίου
· Αναφορά σε Casus Belli, «Γαλάζια Πατρίδα» και παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο»
Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για «Σφοδρή συζήτηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου απεσταλμένου στο Όσλο» και για συζήτηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον Πρέσβη της Τουρκίας στη Νορβηγία, Τσορμάν.
Στην Αθήνα υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για τον επερχόμενο νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών
Αλλάζουν… όνομα στα νησιά
Σε τηλεοπτικούς σταθμούς της γείτονος άρχισαν να εμφανίζονται αναλυτές για να εκλαϊκεύσουν στους τούρκους πολίτες την τουρκική επεκτατική πολιτική, όπως αυτή σχηματοποιείται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη… διεκδίκηση νησιών του Αιγαίου σε πολλά από τα οποία άλλαξαν και τα ονόματα.
«Πολύ περισσότερο, μετά την ειρηνευτική στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, η Ελλάδα αρχίζει να εξοπλίζει αυτά τα νησιά», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Γιουσούγ Αλαμπαρντά.
«Μα αυτά τα νησιά είναι δυνατόν να αφέθηκαν στους Ελληνες;», είπε η δημοσιογράφος Τουργκάι Γκιουλέρ.
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ μίλησαν για την ανάγκη διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με πληροφορίες να θέλουν τον τούρκο υπουργό να επιρρίπτει την ευθύνη για την ένταση στα ΜΜΕ.
«Παράθυρο» Οικονόμου για ματαίωση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία
Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η Αθήνα πάντα πιστεύει στην αναγκαιότητα επικοινωνίας και επαφών με την άλλη πλευρά. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα και τον παραλογισμό της Αγκυρας».
Στο σημείο, αυτό, υποστήριξε πως όλα αξιολογούνται αφήνοντας «παράθυρο» για αναβολή των διερευνητικών επαφών.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δυο χωρών ετοιμάζονται,πιθανότατα,στις 22 Φεβρουάριου να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά ο πήχης, τουλάχιστον για την Ελλάδα, έχει τεθεί σε χαμηλό επίπεδο, μετά τις τελευταίες προκλήσεις και τις «άγονες» συζητήσεις των προηγούμενων γύρων.
Ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αρκούμενος στο εξής: «Δεν έχει αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν περνά απαρατήρητη η όξυνση από την πλευρά της Τουρκίας, τα εντελώς ανυπόστατα και παράλογα που σε διάφορα φόρα και επίπεδα τούρκοι αξιωματούχοι διατυπώνουν».
Παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών
Λίγο μετά τη μία επικράτησε φρενίτιδα, όταν περίπου 20 μαχητικά, εκ των οποίων τα μισά οπλισμένα άρχισαν να μπαίνουν στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Η πολεμική αεροπορία απογείωσε 20 αεροσκάφη F-16 και Mirage-2000 με αποτέλεσμα να υπάρξουν εφτά σκληρές αερομαχίες με τους Έλληνες πιλότους να παίρνουν το πλεονέκτημα.
Σημειώθηκαν 47 παραβιάσεις καθώς η Τουρκία έβγαλε στον ελληνικό εναέριο χώρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κατασκοπευτικά.