Με το δάχτυλο στη σκανδάλη παραμένουν Ρώσοι και Ουκρανοί στα σύνορα, την ώρα που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι η εισβολή θα γίνει. Την ίδια στιγμή στη Μόσχα φτάνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός και οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών αλληλοκατηγορούνται για δεκάδες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.
Χθες χτυπήθηκε νηπιαγωγείο σε χωριό κοντά στο μέτωπο στο Ντομπάς, με τα παιδιά να γλυτώνουν μόνον επειδή έτρωγαν πρωϊνό σε άλλο χώρο.
Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σενάριο προκειμένου να δικαιολογήσει μια εισβολή της στην Ουκρανία, επιμένει η Δύση.
Η Μόσχα επιμένει πως δε σχεδιάζει να εισβάλλει και συνεχίζει τη δημοσιοποίηση βίντεο με την απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοιχτός. Όπως ανακοίνωσε το State Department, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Συνάντηση Λαβρόφ-Δένδια με το βλέμμα στην Ουκρανία – Εκτενής ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις
Ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά προβλήματα θα έχουν στην συνάντησή τους σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, Νίκος Δένδιας και Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με σχετική εκτενή ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις ρωσικές προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη και στην κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Στην ημερήσια διάταξη είναι επίσης η διευθέτηση του Κυπριακού, η κατάσταση πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στα Βαλκάνια και την Υπερκαυκασία. Θα αναλυθεί η συνεργασία των χωρών μας στα πολυμερή φόρα, πρωτίστως στον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΣΕΠ», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας για κομβικά ζητήματα “συνηχούν”. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά-διπλωματικά μέσα, με αυστηρή προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα συζητηθεί και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, στις 8 Δεκεμβρίου 2021, και τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης, Μιχαήλ Μισούστιν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της 22ας Δεκεμβρίου 2021.
Μεταξύ των θεμάτων προτεραιότητας είναι «ο εμπορικός-επενδυτικός τομέας, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η κατοχύρωση της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών των δύο χωρών», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.