Όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, η πλευρά των ΗΠΑ συμμερίζεται την εντύπωση πως η Αθήνα έχει πλέον αυξημένη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδίως, όπως ελέχθη, στον τομέα της ενέργειας.
Μάλιστα, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ φέρονται να στηρίζουν αναφανδόν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, ιδίως σε μία περίοδο, που η συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ είναι επίκαιρη στο φόντο και της έντασης στα ρωσο – ουκρανικά σύνορα. Είναι σαφές, εξάλλου, πως το εγχείρημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος – Αιγύπτου είναι πλέον απόλυτη προτεραιότητα των σχέσεων Αθήνας – Καΐρου, όπως μαρτυρά και η δρομολόγηση για τις επόμενες ημέρες τηλεδιάσκεψης για το θέμα με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε, κατά πληροφορίες, την Κάμαλα Χάρις για την παράλογη κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής σε ό,τι αφορά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως προκύπτει, δε, η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές προς όλους τους εταίρους και συμμάχους πως τυχόν βελτίωση των Ελληνοτουρκικών και κατ΄ επέκταση ευρωτουρκικών σχέσεων καθίσταται πολύ δύσκολη όσο συνεχίζεται η ίδια ρητορική. Πάντως και παρά την κλιμάκωση της εμπρηστικής τουρκικής ρητορικής στην κυβέρνηση τονίζουν πως οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν ανοιχτοί καθώς Αθήνα και Άγκυρα συνομιλούν για μία σειρά θεμάτων από τον τουρισμό έως τις καθαυτές διερευνητικές επαφές.
Σε κάθε περίπτωση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως το ραντεβού Μητσοτάκη – Χάρις επιβεβαίωσε εκ νέου το ζωηρό, όπως μεταφέρεται, αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας, ιδίως στον τομέα των υποδομών και εν προκειμένω για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.
Στο φόντο της συνάντησης αυτής, εξάλλου, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιθανή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Σε ό,τι αφορά Στην κρίση στην Ουκρανία, η Αθήνα αποκομίζει την εντύπωση πως τα διπλωματικά κανάλια παραμένουν ανοιχτά, παρά την κλιμάκωση που διαπιστώνεται στο πεδίο. Τονίζεται, επίσης, πως η ενότητα στο ευρωατλαντικό οικοδόμημα δεν αμφισβητείται, αλλά και ότι η Ρωσία θα έλθει αντιμέτωπη με αυστηρές συνέπειες, εφόσον η ένταση καταλήξει σε ένοπλη σύρραξη.
Ουκρανία: Τύμπανα πολέμου ξανά, με επίκεντρο το Ντονμπάς – Για ραγδαία κλιμάκωση προειδοποιεί η Δύση
Εκρήξεις, πυρά πυροβόλων, σειρήνες και εντολές για επιστράτευση από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς εντείνουν το πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία.
Ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το βράδυ της Παρασκευής την πόλη του Λουχάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ εκατοντάδες άμαχοι απομακρύνονται προς την Ρωσία.
Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς με σαφή στόχο τη δημιουργία προβοκάτσιας, προκειμένου να βρει αφορμή για να επιτεθεί, ενώ οι ρωσικές αρχές καταγγέλλουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτίριο στη ρωσική πόλη Ροστόφ.
Παράλληλα, η Μόσχα συνεχίζει να καταγγέλλει τη Δύση ότι διαδίδει ψέματα εις βάρος της και – όπως ήταν αναμενόμενο – επιμένει στην απαίτησή της να σταματήσει το ΝΑΤΟ να διευρύνεται προς ανατολάς, «κυκλώνοντας» τα σύνορά της με τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Μπάιντεν: Περιμένουμε επίθεση στο Κίεβο
Και μέσα σε όλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με νέο διάγγελμά του για την ουκρανική κρίση, μας ανακοίνωσε ότι περιμένει ρωσική επίθεση, όχι στην ανατολική Ουκρανία, αλλά στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο.
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως παρότι προβλέπει (;) επίθεση στην καρδιά της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν συνεχίζει να διαβεβαιώνει – κυρίως τον λαό του – πως δεν θα στείλει στρατό και πως η μόνη του αντίδραση απέναντι στον «πολεμοχαρή» Πούτιν θα είναι αυστηρές κυρώσεις… αλλιώτικες από τις άλλες.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας για απειλές εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας και στη συγκέντρωση στρατευμάτων που επιχειρείται στα σύνορα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πιθανή μία επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για επίθεση της Ουκρανίας στο Ντονμπάς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η ρωσική παραπληροφόρηση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία.
Σημείωσε ακόμα ότι οι αναφορές που προωθούνται στον ρωσικό λαό, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στο ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές Ντονμπάς, στερούνται στοιχείων. Είπε μάλιστα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αψηφούν τη λογική.
«Όλα αυτά συνάδουν με την πρακτική που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στο παρελθόν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με το σενάριο προσχημάτων, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες», συνέχισε ο Μπάιντεν.
Προσέθεσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είδαν μια αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη να σταθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να επιβάλει κυρώσεις.