Ο χειρουργός Οφθαλμίατρος, Παιδοοφθαλμίατρος, Δημήτρης Φραγκουλίδης, μίλησε στο «Όλα για τη Ζωή μας» για τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα που συναντώνται στην βρεφική και παιδική ηλικία.
Ο κ. Φραγκουλίδης, αναφέρθηκε στο πότε πρέπει να γίνεται η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση και πόσο συχνά πρέπει να επαναλαμβάνεται. Επιπλέον, μίλησε για την βρεφική ηλικία και τα συχνότερα οφθαλμολογικά προβλήματα αυτής της ηλικίας, όπως και ποιά συμπτώματα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς.
«Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε εάν το παιδί έχει πρόβλημα με την όραση του σε μικρή ηλικία γιατί δεν παραπονιέται ότι δεν βλέπει ή ότι δε βλέπει θολά. Υπάρχουν εξετάσεις που δείχνουν εάν ύπάρχει πρόβλημα, εάν έχουν μυωπία ή υπερμετρωπία.Η πρώτη εξέταση γίνεται στο μαιευτήριο, όπου ο γιατρός ελέγχει τυχόν ανωμαλίες τον κερατοειδή», ανέφερε αρχικά.
«Ο επόμενος οφθαλμολογικός έλεγχος γίνεται στα 3,5 έτη, που το παιδί συνεργάζεται. Ο ειδικός μπορεί να καταλάβει την οπτική οξύτητα του παιδιού μέσω κάποιων παιχνιδιών και εικόνων. Τα παιδιά παραπονιούνται σε μεγάλες ηλικίες ότι βλέπουν θολά. Γύρω στην ηλικία των 7,5 το παιδί, μπορεί να έιχει το λεγόμενο «τεμπέλικο μάτι», αλλά δύσκολα θα παραπονεθεί στην ηλικία των 3- 5 ετών»,
Μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση προβλημάτων;
«Εάν ο ειδικός διαπιστώσει ότι υπάρχει διαθλαστική ανωμαλια στο παιδί, αντιμετωπίζεται με διορθωτικά γυαλιά οράσεως. Εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν διαφορές στις ανωμαλίες αυτές, ότι δηλαδή υστερεί το ένα μάτι σε σχέση με το άλλο, τότε η εξέταση εξατομικεύεται»
»Στα παιδιά κυρίως τα προβλήματα στην όραση αντιμετωπίζονται με γυαλιά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει έγκυρη πρόληψη», κατέληξε λέγοντας ο κ. Φραγκουλίδης.