Η νεα ανάφλεξη ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα όταν οι Ρώσοι είπαν ότι σκότωσαν 5 Ουκρανούς στρατιώτες τους οποίους χαρακτήρισαν σαμποτέρ, ισχυριζόμενοι ότι επιχείρησαν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος. Το Κίεβο διέψευσε οργισμένα, ενώ δυτικές πηγές επιμένουν στην θέση τους, ότι πρόκειται για ρωσική προβοκάτσια που ετοιμάζει το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις του Πούτιν.
Ο ρωσικός στρατός εξουδετέρωσε ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο έδαφος της Ρωσίας, ανακοίνωσε το απόγευμα η Μόσχα. Οι Ρώσοι λένε ότι σκότωσαν πέντε σαμποτέρ και ανατίναξαν δυο τεθωρακισμένα οχήματα των Ουκρανών που επιχείρησαν να σώσουν τους δικούς τους, χωρίς να υπάρξουν ρωσικές απώλειες.
Είναι η πρώτη αναφορά για νεκρούς σε σύγκρουση μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στρατιωτών και μάλιστα σε ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια του Ροστόφ, δίπλα στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που έχουν καταληφθεί από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές. Προηγήθηκε βομβαρδισμός και καταστροφή ρωσικού φυλακίου χωρίς θύματα, καθώς και ο βομβαρδισμός σχολείου των ρωσόφωνων που ευτυχώς ήταν κλειστό.
Η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της ρωσικής εισβολής μετά από προβοκάτσιες.
«Η Ουκρανία λέει ότι σε αυτό το βίντεο φαίνονται οι Ρώσοι αποσχιστές που ανοίγουν πυρ εναντίον των δικών τους περιοχών, προκειμένου να κατηγορήσουν τον ουκρανικό στρατό για τις επιθέσεις», αναφέρει το δελτίο του CNN.
Καμία επίθεση δεν έχει εξαπολύσει ο ουκρανικός στρατός σε ρωσικά εδάφη, υπογραμμίζει εκπρόσωπος τύπου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Το Κίεβο σημειώνει πως είναι αδύνατον να ανακόψει τη ροή παραπληροφόρησης από τη ρωσική πλευρά. Σε διπλωματικό επίπεδο, τονίζεται πως δεν θα υπάρξει λύση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία.
Οι ηγέτες των Ρωσόφωνων ζήτησαν από τον Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.Ο Πούτιν συγκάλεσε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και μπροστά στις κάμερες προετοίμασε το έδαφος.
Οι σειρήνες και τα πολεμικά ανακοινωθέντα επισκίασαν την αισιοδοξία για μια διπλωματική λύση που δημιούργησε η μεσολάβηση Μακρόν για μια συνάντηση κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι δεν αρκούν οι υποσχέσεις για μορατόριουμ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Ο Μακρόν με διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική θέση έχει κάποιες αλλαγές. Όμως, όταν τον ρώτησα ποιες είναι αυτές, δεν μπόρεσε να απαντήσει», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Την ίδια ώρα 60.000 Ρωσόφωνοι πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία σε πρόχειρους καταυλισμούς, άλλοι περιμένουν ακόμα μέσα στα λεωφορεία.
Η αναγνώριση των δυο αυτόνομων περιοχών από τη Μόσχα θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσάρτησή τους, όπως έγινε με την Κριμαία.