Η αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία μπήκε σε μια νέα φάση ύστερα και από το διάγγελμα Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ.
Στις ΗΠΑ επικρατεί ψυχραιμία αναφορικά με τις εξελίξεις, καθώς δηλώνουν προετοιμασμένες. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα μια μικρή ελπίδα για διπλωματία, που πρέπει να παραμείνει ζωντανή ώστε να αποτραπεί ένας καταστροφικός πόλεμος.
Ο Λευκός Οίκος έδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν προχώρησε σε πυρηνικές κυρώσεις. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι κυρώσεις αυτές είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που έχουν στα χέρια τους, και δε θέλουν να προχωρήσουν σε πρόωρες κινήσεις.
Στο τραπέζι παραμένει η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νεότερα δεδομένα.
Επισήμως το κριτήριο που είχε θέσει η Ουάσιγκτον για τις πυρηνικές κυρώσεις, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εισβολή της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος.
Ο πρώην υποδιοικητής της CIA σχολίασε ότι «Ο Πούτιν με χορογραφικές κινήσεις έχει βάλει τους Ευρωπαίους να συζητούν αν έχει προχωρήσει σε εισβολή ή όχι και ότι με αυτό τον τρόπο θέλει να διαιρέσει τη δυτική συμμαχία ώστε να βγει περισσότερο ισχυροποιημένος.