Τον πρώτο γύρο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε την Τρίτη, η Ε.Ε πλήττοντας μόνο όσους ενεπλέκησαν στην αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι υπάρχει ενότητα μεταξύ τους αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι να ισχύσει το ίδιο και εάν κλιμακωθεί η κατάσταση.
Την Τρίτη έγινε το πρώτο βήμα επιβολής κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και πολιτικούς καθώς και σε νομικά πρόσωπα, κυρίως τράπεζες που χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόδερος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι είναι ενωμένοι, αλλά αυτές οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Τρίτη, δεν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, και από πολλούς χαρακτηρίστηκαν «light» και «χλιαρές».
Το μεγάλο ερώτηα είναι τί θα γίνει εάν η Ρωσία κλιμακώσει και η Ευρώπη αναγκαστεί να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις που θα πλήξουν την ρωσική οικονομία και το φυσικό αέριο.
Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωσση γίνεται μεγαλύτερο, καθώς πολλές χώρες όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία, εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, και δεν αποκλείεται να διασπαστεί η εν λόγω ευρωπαϊκή ενότητα.
Επιπλέον, η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, λόγω της πανδημίας, και αυτό που δεν είναι καθόλου επιθυμητό από τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, είναι ένας νέος εμπορικός πόλεμος με την Μόσχα.
Σε καθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή διπλωματία, περνάει ένα μεγάλο «τεστ» και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.