Στη ρωσική ελίτ και σε τραπεζες που ενισχύουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στόχευσαν τα δυο πακέτα κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες από Ευρωπαϊκη Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Μόσχας.
Μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ολιγάρχες της Ρωσίας, η Ευρώπη ανακοίνωσε με τη σειρά της, τα δικά της μέτρα εναντίον της Ρωσίας.
Στον πρώτο γύρο κυρώσεων, η Ευρώπη επέλεξε να μην συμπεριλάβει τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στη λίστα περιλαμβάνονται 351 βουλευτές της Κρατικής Δούμας και 27 άτομα και οργανισμοί.
Αποφασίστηκε το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων που έχουν βουλευτές της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση των περιοχών, όπως και να τους απαγορεύσουν ταξίδια στις χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ.
Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία επίσης θα μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων και οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε και της Ουκρανίας και πολύ στενοί συνεργάτες και φίλου του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας.
Για χρόνια μέλη της ρωσικής ελίτ κοντά στον κύκλο του Πούτιν χρησιμοποιούσαν το Λονδίνο ως τόπο επενδύσεων και για να βγάζουν χρήμα εκτός Ρωσίας. Είναι γνωστό ως « Λονδρέζικο πλυντήριο».
Η Κίνα – από την πλευρά της – όπως αναμενόταν είναι αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία επειδή δε θεωρεί ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων.