Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται αυτη τη στιγμη οι σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση με όλες τις χώρες να καταδικάζουν την απόφαση αναγνώρισης της αυτονομίας και να προαναγγέλλουν κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς ανακοίνωσε πως παγωνει η υλοποίηση του αγωγού North Stram 2, o Mπόρις Τζόνσον μίλησε για επιβολή κυρώσεων από τους συμμάχους που είναι ήδη έτοιμες, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε ανοησία τον ισχυρισμό Πούτιν περι ειρηνευτικης δύναμης, ενω αυτοσυγκράτση ζητεί το Πεκινο.
Η πόρτα του φρενοκομείου έχει μισοανοίξει μετά το διάγγελμα Πούτιν και η Ευρώπη κρατάει την αναπνοή της καθώς πληθαίνουν πλέον οι αναφορές στο εφιάλτη που κοιμόταν εδώ και 80 χρόνια στην Ευρώπη. Του πολέμου!
Στην Ευρώπη μπροστά στα κανόνια της Ρωσίας μιλούν για κυρώσεις μεταξύ των οποίων το πάγωμα του Nord Stream 2
«Δεν μπορεί να υπάρξει πιστοποίηση του αγωγού τώρα. Χωρίς πιστοποίηση ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να γίνει επιχειρησιακός. Αυτές είναι δύσκολες μέρες και ώρες για την Ευρώπη. Σχεδόν 80 χρόνια μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, υπάρχει ο κίνδυνος ενός πολέμου στην ανατολική Ευρώπη», ανέφερε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.
Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά από τις δηλώσεις Σολτς και το δεξί χέρι του Βλαντιμίρ Πούτιν ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ απείλησε με μια ορατή πλέον πραγματικότητα.
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Καλά. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 € για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Πρόεδρος Σ. Α. Ρ. Ο., Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά την συνεδρίαση του COBRA του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε ο τρόπος αντίδρασης στην Ρωσική κίνηση εξήγγειλε κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις ολιγάρχες που ανήκουν στον κύκλο του Πούτιν.
«Αυτή είναι η πρώτη δόση, o πρώτη «βροχή κυρώσεων» από όσα είμαστε προετοιμασμένοι να πράξουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.
«Το έδαφος για κυρώσεις θα βρεθεί ή θα κατασκευαστεί. Όποια κι αν είναι η κατάσταση στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμιρ Πούτιν.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία, βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων επικρίσεων με το Πεκίνο να διαχωρίζει σαφώς τη θέση του.
«(Ο Πούτιν) κάνει λόγο για «ειρηνευτές». Αυτά είναι ανοησίες, Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι. Με τις πράξεις έφερε τον κόσμο ενώπιον διλήμματος. Πρέπει να ανταποκριθούμε και να μην γυρίσουμε την πλάτη», δήλωσε η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.
Το Πεκίνο ζητά αυτοσυγκράτηση
«Όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν εντάσεις», τόνισε ο πρεσβευτής της Κίνας Ζανγκ Γιουν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μέχρι πρότινος προσπαθούσε να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή χάριν των σχέσεων που είχε με την Μόσχα καταδίκασε την κίνηση Πούτιν:
«Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση της Ρωσίας και την απορρίπτουμε», διαμηνύουν από το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Παρά ταύτα Ουάσιγκτον και Μόσχα κρατούν ανοιχτούς του διαύλους επικοινωνίας και μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός για την συνάντηση Μπλίνκεν Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου.