Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ρωσία έχει επιτεθεί στην Ουκρανία μετά το έκτακτο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε εξέλιξη επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ουκρανία
Στη Μαριούπολη, στο ελληνικό προξενείο που είναι και το μόνο στην περιοχή που λειτουργεί κανονικά, οι Έλληνες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη ζώνη μπορούν να ενημερώσουν τις προξενικές αρχές.
Ο κόσμος προσεύχεται στους δρόμους
Την ίδια ώρα, σύμβουλος του αρχηγού της αυτοανακηρυχθείσας λαϊκής δημοκρατίας του Ντονμπάς, ανέφερε πριν από λίγο σε δηλώσεις του ότι πρέπει να πάρουμε πίσω το έδαφος που μας ανήκει.
Νωρίτερα το CNN έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την Ουκρανία και συγκεκριμένα το Χάρκοβο, όπου πολίτες συγκεντρώνονται στους δρόμους για να προσευχηθούν.
Δεσποτόπουλος για Ουκρανία: «Είναι ντροπή για την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα»
Στο MEGA μίλησε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Ένα νέο Κυπριακό πρόβλημα γεννιέται για εμένα. Η Δύση δείχνει πλήρως αδύναμη να αναχαιτίσει τον αναθεωρητισμό. Είναι ντροπή για την Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα. Φανταστείτε πόσο αδιάφορες του είναι οι κυρώσεις του Πούτιν που δεν περίμενε να γίνει η σημερινή Σύνοδος Κορυφής», σχολίασε μιλώντας στο MEGA ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
«Ο Ερντογάν είμαι σίγουρος ότι παρακολουθεί το πώς λειτουργεί ο Ρώσος πρόεδρος. Όταν έχουμε τόσες χώρες που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, η αντίδραση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η ενέργεια έχει και ένα ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Αυτό το βλέπουμε και στη Μεσόγειο και στο πώς αντιδρά η Τουρκία. Η γεωπολιτική της ενέργειας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την εξωτερική πολιτική κάθε ευρωπαϊκής χώρας», είπε ακόμα ο κ. Δεσποτόπουλος.
7 νεκροί από την επίθεση Πούτιν
Οι Ουκρανοί δίνουν πληροφορίες για εφτά νεκρούς σε περιοχή έξω από την Οδησσό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για έξι τραυματίες και 19 αγνοούμενους.
Σύμφωνα πάντα με τα ουκρανικά ΜΜΕ έχουμε και έναν νεκρό στη Μαριούπολη.
«Ο Πούτιν θέλει αλλάξει το πολιτικό καθεστώς στην Ουκρανία και να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου»
«Δύο είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του άμεσου πολέμου. Η Ρωσία είπε πως για την προστασία των πληθυσμών πρέπει η Ουκρανία να αλλάξει καθεστώς, να μη γίνει πυρηνική δύναμη και να μην μπει στο ΝΑΤΟ. Αυτό προσπαθεί να εφαρμόσει. Την πιέζει ο χρόνος γιατί αν οι επιχειρήσεις δεν εκτονωθούν εντός εβδομάδος όπως προβλέπω, η ένταση θα είναι μεγαλύτερη. Η διεθνής κοινότητα και η αντίδρασή της θα είναι τέτοια που θα αναγκαστεί η Ρωσία να υποχωρήσει. Με ένα γρήγορο πόλεμο ο Πούτιν θέλει να ενώσει τις ρωσόφωνες περιοχές, να αποκλείσει από τη Μαύρη Θάλασσα την Ουκρανία, να ενώσει την Κριμαία, ίσως να πάρει εκδίκηση για την Οδησσό, με σκοπό να αλλάξει το πολιτικό καθεστώς της Ουκρανίας. Θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου, που θα είναι μαξιλάρι άμυνας για τη Ρωσία», σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, ταξίαρχος ε.α..
Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν
Αυτή την ώρα κάνει δηλώσεις η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ ζητάει από τους Ρώσους να σταματήσουν αμέσως την επίθεση.
«Στόχος δεν είναι μόνο η Ουκρανία αλλά η σταθερότητα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Η ίδια μίλησε και για τις κυρώσεις που αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα κατά της Ρωσίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
«Είμαστε στην πιο σκοτεινή εποχή στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Υπάρχει κίνδυνος ο Πούτιν να αποκλείσει την Ουκρανία σε επίπεδο θάλασσας»
«Η δική μου εκτίμηση, εδώ και αρκετές εβδομάδες, ήταν ότι ήμασταν στο τέλος της αρχής και όχι στην αρχή του τέλους. Υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος για την Ουκρανία. Να θελήσει ο Ρώσος πρόεδρος όχι μόνο να ενώσει την Κριμαία με την περιοχή του Ντονμπάς, και αν το καταφέρει να αποκλείσει την Ουκρανία σε επίπεδο θάλασσας», σημείωσε ο Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής μιλώντας στο MEGA.
«Αν η κατάσταση ξεφύγει, κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο προσφυγο-μεταναστευτικών ροών. Νομίζω ότι εδώ είναι το διακύβευμα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη», πρόσθεσε ο κ. Σέρμπος.
Πληροφορίες για κατάρριψη πέντε ρωσικών αεροσκαφών & ενός ελικοπτέρου
Οι Ουκρανοί λένε ότι έχουν καταρρίψει πέντε αεροσκάφη των Ρώσων και ένα ελικόπτερο, ωστόσο η ρωσική πλευρά το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές.
«Η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε ηγεμονισμό»
«Η Ουκρανία ήταν πάντα εύθραυστη και αδύναμη, αλλά είχε κάτι που δεν μπορούσε να συγχωρέσει ο Πούτιν, και αυτό ήταν η κάλπη. Η Ουκρανία εδώ και 20 χρόνια έχει αλλάξει πολλές κυβερνήσεις, δημοκρατικά, και αυτό δεν το θέλει ο Πούτιν», σχολίασε ο Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.
«Η γραμμή της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή καταδίκασε αυτές τις συμπεριφορές. Εμείς έχουμε ιστορικούς δεσμούς με το ρωσικό λαό. Αλλά είναι άλλο αυτό, και άλλο το να δεχτούμε τέτοιου τύπους παραβιάσεις και εισβολές. Είμαστε απέναντι σε κάθε ηγεμονισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ
Στις 10.30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Ο Νίκος Δένδιας επιστρέφει εκτάκτως από την Νότια Αφρική λόγω των εξελίξεων, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζεται για την έκτακτη συνόδο των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 21.00 ώρα Ελλάδος.
Επιλεγμένους στόχους γύρω από το Κίεβο χτυπάει ο Πούτιν
Δραματικές ώρες στην Ουκρανία. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της μετά το έκτακτο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις εικόνες που έρχονται από το Κίεβο, τη Μαριούπολη, την Οδησσό, πολλές περιοχές του Ντονμπάς να είναι σοκαριστικές.
Από το πρωί της Πέμπτης ακούγονται εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα και τη Μαριούπολη, ενώ οι σειρήνες ηχούν εκκωφαντικά στο Κίεβο από όπου χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους, αν και ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε να μείνουν στα σπίτια τους όπου εκεί είναι πιο ασφαλείς.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Ψηφίστηκε η πρόταση του προέδρου Ζελένσκι για να τεθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει επιβεβαίωση από τις ουκρανικές αρχές ότι υπάρχει εισβολή της Ρωσίας και από τον βορρά. Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι έχουν ρίξει 5 ρωσικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Οι επίσημες ανακοινώσεις διαμηνύουν πως η Ρωσία βάλλει κατά όλων των στρατιωτικών στόχων της Ουκρανίας, προκειμένου να «σπάσει« την αντιπυραυλική της άμυνα.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι κάτοικοι δεν κινδυνεύουν και ότι οι επιθέσεις είναι στοχευμένες.
Έως τώρα έχουν γίνει επιθέσεις με πυραύλους τύπου «Κρουζ». Ο δυτικός κόσμος καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Με την εισβολή επιχειρεί ως πρώτο στόχο του να καταστήσει «περίκλειστη» την χώρα, και η Ρωσία θα επεκτείνει τα σύνορά της. Υπάρχει το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποκοπούν οι Βαλτικές δημοκρατίες.
Η επιχείρηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη. Αυτό που τίθεται ως ερώτημα, είναι ποιός θα είναι τελικός στόχος και εάν οι Ρώσοι θα κατευθυνθούν στο Κίεβο και εάν θα αναλάβουν την εξουσία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολλάρια το βαρέλι.
«Η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει “τσακιστεί”»
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανακοίνωσή του, διεμήνυσε πως η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει «τσακιστεί». Ο ρωσικός στρατός μπαίνει και σε άλλα σημεία του ουκρανικού εδάφους. Οι συνοριακοί φρούροι της Ουκρανίας, δεν προβάλλουν αντίσταση, παραδίδονται και κατεβάζουν τα όπλα.