Δραματικές ώρες στην Ουκρανία. Από τα ξημερώματα της Πέμπτης η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της μετά το έκτακτο διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Δείτε live όλες τις εξελίξεις.
Διάγγελμα της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την πεποίθησή της για άμεση απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
«Η σκέψη όλων μας είναι με τον ουκρανικό λαό που υποφέρει, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και απώλειες. Και ελπίζω ότι η Ρωσία την ύστατη στιγμή θα κατανοήσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και θα αποσύρει τα στρατεύματά της, σεβόμενη την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας», δήλωσε αρχικά.
Μαριούπολη: Ουρές στα σούπερ μάρκετ & τα ΑΤΜ
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα.
Στη Μαριούπολη αυξάνονται οι άνθρωποι στις ουρές στα σούπερ μάρκετ και στα ΑΤΜ.
Αυτή τη στιγμή δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν καταλάβει θέσεις γύρω από τη Μαριούπολη, και φαίνεται πως αναμένουν οι επόμενες ώρες να είναι δύσκολες.
Για δύο περίπου ώρες είχαν σιγήσει οι όλμοι και οι οβίδες, ωστόσο πριν από λίγο ακούστηκαν ξανά.
Νωρίς το πρωί όλμος έπληξε πολυκατοικία στη Μαριούπολη σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμη 6.
Όσοι Έλληνες επιθυμούν να διαφύγουν από τη χώρα έχουν δηλώσει το όνομά τους στο προξενείο, και ήδη υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνσή τους.
Πληροφορίες για εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία
Πηγές από την Ουκρανία αναφέρουν ότι προβάλουν σθεναρή αντίσταση γύρω από το Χάρκοβο, προσπαθώντας να ανακόψουν την επέλαση των Ρώσων.
Δυτικά μέσα κάνουν λόγο για σειρήνες και ίσως εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Εκρήξεις αναφέρονται και έξω από την περιοχή της Οδησσού.
Πληροφορίες για εκατόμβες νεκρών
Επίσημη ανακοίωνση του Ίγκορ Κονασένκοφ, για επίθεση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Ντόντετσκ και του Λουγκάνσκ, η οποία δεν ήταν επιτυχής. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατόμβες νεκρών, έπειτα από την ανεπιτυχή επίθεση.
Αγωνία για τους Έλληνες στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή
Αγωνία υπάρχει για τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Στο MEGA μίλησε η πρόεδρος του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου και του λυκείου Ελλήνων στο Κίεβο, Αλεξάνδρα Σεϊτάν.
«Βγήκα να αγοράσω λίγο κρέας και περπάτησα στο δρόμο. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά. Τα προϊόντα σιγά – σιγά μειώνονται, αλλά είπαν ότι θα φέρουν το μεσημέρι ψωμί. Οι άνθρωποι συζητούν για τους βομβαρδισμούς στα στρατιωτικά αεροδρόμια. Εγώ μένω στο Κίεβο, δεν ακούγονται εκρήξεις εδώ», ανέφερε η κ. Σεϊτάν.
«Δε βλέπω πολλά αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους, ο κόσμος αγόραζε φαγητό, κρέας, γάλα, λαχανικά. Τρέχουν να αγοράσουν», συνέχισε.
«Ο γιος μου εχτές ξεκίνησε για την Ελλάδα, έχει μωρό και η γυναίκα του είναι έγκυος. Πήρε δύο βδομάδες άδεια και βγήκε από τα σύνορα της Ουκρανίας. Τώρα εδώ τι θα γίνει δεν ξέρω. Οι κεντρικοί δρόμοι είναι γεμάτοι αυτοκίνητα. Τα μέσα ενημέρωσης λένε να μην υπάρχει πανικός. Δεν έχουμε ακούσει τίποτα για νεκρούς», κατέληξε η κ. Σεϊτάν.
Κ. Λάβδας: Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις σε έναν εμπορικό οικονομικό εταίρο – «Αίνιγμα» η αντίδραση της Κίνας
Ο καθηγητής ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, μίλησε στο MEGA, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
«Εξαρτάται το όσο θα διαρκέσει η στρατιωτική φάση της επιχείρησης, στόχος ειναι να κατειληφθούν τα διοικητικά όρια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Εάν η διάρκεια του πολέμου είναι μεγάλη, τότε αλλάσζει το σκηνικό γιατί η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις σε έναν εμπορικό οικονομικό εταίρο. Περιμένουμε εναγωνίως τις αντιδράσεις της Ευρώπης», δήλωσε.
«Παράλληλα πρέπει να παρακολουθήσουμε την αντίδραση και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θα του ζητηθεί να επέμβει στα στενά που διαχειρίζεται η Τουρκία. Τίθεται υπαρξιακό ζήτημα στην γειτονική χώρα», πρόσθεσε.
Κλιμακωτές αντιδράσεις από ΗΠΑ
«Θα εξαρτηθούν αό το στρατιωτικό σκέλος θα είναι περιορισμένο ή οχι στα διοικητικά όρια των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Υπάρχει και ζήτημα με την Κίνα. Δεν είναι σαφές ότι συμφέρει την Κίνα που συνεργάζεται με το Κρεμλίνο αυτή η εισβολή», τόνισε μεταξύ άλλων.
Το πρώτο διάγγελμα Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή
Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα του προχώρησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θέλω να πω σε όλους τους πολίτες και στα μέσα ενημέρωσης να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τις κινήσεις των στρατευμάτων μας. Έχουμε έναν ισχυρό στρατό και ο λαός μας είναι ισχυρός και πρέπει να τον στηρίξουμε. Ο στρατός μας αποκρούει επιθέσεις στην περιοχή του Ντονμπάς, στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις και από αέρος και αμύνεται σθεναρά. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο τακτικός μας στρατός, μοιράζουμε όπλα σε όσους μπορούν να υπερασπιστούν την κυριαρχία μας. όποιος έχει στρατιωτική εμπειρία καλείται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης. Καλούμε όλους τους βετεράνους», συνέχισε.
«Έχουμε τραυματίες στρατιώτες, χρειαζόμαστε αίμα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες κάθε πολίτης που μπορεί να συμβάλει για το μέλλον της χώρας, καλείται να το κάνει. Η εθνική τράπεζα έχει τα αποθέματα που χρειάζεται να στηριχτεί η Ουκρανία και όλος ο λαός μας», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολιτικούς που μας στηρίζουν. Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας, να είστε έτοιμοι να υπερασπιστείτε τις πόλεις μας», τόνισε.
«Έχουμε διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Ουκρανία δε θα εκχωρήσει την ελευθερία τους. Για τους Ουκρανούς η ανεξαρτησία και η γη τους είναι το ύψιστο αγαθό. Η Ρωσία μας επιτέθηκε με κυνικό τρόπο που ούτε οι Γερμανοί δεν έκαναν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Όποιος στη Ρωσία δεν έχει χάσει την αξιοπρέπειά του να βγει έξω και να διαδηλώσει εναντίον του πολέμου που γίνεται στην Ουκρανία. Θέλω να πω στους Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά και στους Ρώσους, ότι αυτό το κακό έχει σκοπό να εξοντώσει ένα λαό, αλλά δεν μπορεί να μπλοκάρει την ιστορία», είπε ακόμα.
Α. Καρακούσης στο MEGA: Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη αμυντικά από τις ΗΠΑ και ενεργειακά είναι από τη Ρωσία – Πρέπει να γίνουν αλλαγές
«Υπάρχει ευρωπαϊκή δυσκολία στην διαχείριση της νέας κατάστασης και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη, είναι απροετοίμαστη μπροστά σε αυτό που κάνει ο Πούτιν. Ο Πούτιν επιχειρεί την προσάρτηση της Ουκρανίας», διεμήνυσε ο ιευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης στο MEGA.
«Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη αμυντικά από τις ΗΠΑ και ενεργειακά είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξει η κατάσταση, δηλαδή να επιταχύνει τα θέματα ενοποίησης, να μπει στην συζήτηση ο ευρωπαϊκός στρατός με πραγματικές δυνάμεις», πρόσθεσε.
«Αιφνιδιάστηκαν οι Βρυξέλλες , ωστόσο υπήρχαν στοιχεία αλλά κανεις δεν πίστευε ότι θα έρθει σε αυτό το σημείο. Τέτοιες πράξεις έχουμε να δούμε από το 1945», κατέληξε λέγοντας ο κ. Καρακούσης.
Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Η Ελλάδα καταδικάζει την ωμή βία, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τονίζοντας πως η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην Ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών αλλά και το ίδιο το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.
Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους.
Γι’ αυτό και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Και, βέβαια, κρατάμε πάντα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης.
Η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται. Σε εθνικό επίπεδο έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας.
Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.
Είναι ένα πρόβλημα, όμως, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό και γι’ αυτό και απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση. Και αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν.
Και τέλος, θα ξαναπώ ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών. Η ήπειρός μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτές τις αντιλήψεις. Και ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλον τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εξάλλου αυτά θα είναι και τα ζητήματα τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».
Μαντέλας στο MEGA: «Ο Πούτιν έχει στο μυαλό του τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας»
Τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε μιλώντας στο MEGA ο Γιώργος Μαντέλας, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
«Πιστεύω ότι όλοι είχαν επαναπαυτεί στο γεγονός της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών και κανείς δεν περίμενε αυτή τη μεγάλη κίνηση το δυτικό μέτωπο της Ρωσίας. Ο Πούτιν έχει στο μυαλό του τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας. Στόχος του είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση, να εγκαταστήσει μία δική του, να κάνει ό,τι έκανε και στη Λευκορωσία», σημείωσε ο Γιώργος Μαντέλας.
«Η Ευρώπη δεν έχει πολλά περιθώρια να αντιδράσει σε τόσο μεγάλες εξελίξεις. Η Γερμανία εξαρτάται κατά 50% η ενέργειά της από το φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Η Ιταλία στο 40%, η Ελλάδα στο 65%. Σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής θα πάρουν απόφαση να καταδικάσουν την παρέμβαση, θα αποφασίσουν κυρώσεις, αλλά νομίζω ότι στην πορεία δε θα υπάρχουν πολλά περιθώρια», εξήγησε.
«Ο Τζο Μπάιντεν νομίζω είναι ο μόνος που πράγματι μπορεί να επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, και στην εφαρμογή τους. Αν περιμένουμε από την Ευρώπη θα περιμένουμε αρκετά», πρόσθεσε ο Γιώργος Μαντέλας.
ΕΕ: Πιέσεις για να μπει στη λίστα των κυρώσεων ο Πούτιν
Στόχος της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα είναι να εξασφαλιστεί η ενότητα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανατολική Ευρώπη πιέζει για να μπει στη λίστα των κυρώσεων ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν.
«Φωτιά» στο πετρέλαιο & στο φυσικό αέριο μετά την εισβολή των Ρώσων
Το πετρέλαιο έχει περάσει στα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 30%, στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα μετά το διάγγελμα Πούτιν.
Η πτώση είναι 4-5% σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Την ίδια ώρα μεγάλη άνοδος υπάρχει και στις τιμές των σιτηρών, του χρυσού.
Στο χρηματιστήριο της Αθήνας η πτώση φτάνει στο -4%.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν μέχρι στιγμής αναφορές για νεκρούς.
Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου & υπονόμευση της συμφωνίας του Μινσκ
Ο κ.Ιατρίδης μίλησε στο MEGA, για τις προθέσεις της Ρωσίας έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης, ένας σκληρός παίκτης που έχει εμπείρια και ξέρει να χειρίζεται τη δύση. Γνώριζε ότι υπήρχε πρόβλημα στην Ευρώπη. Προέβη στην αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών και είδε τις αντιδράσεις, δεν πέτυχε τον συμβιβασμό που ήθελε, εφόσον η Δύση απέκλεισε τις συζητήσεις, και προχωρησε στο δεύτερο στάδιο που είναι η εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε αρχικά.
«Για πόλεμο εκ προμελέτης» έκανε λογο ο Μπάιντεν
«Αν κρίνουμε από τη δήλωση του Μπάιντεν, για τη δήλωση της μη εμπλοκής τουΝΑΤΟ στην εισβολη. Και αυτό κινητοποίησε τον Πούτιν να εισβάλει και να εξουδετερώσει τις δυνάμεις στΗν ουκρανια. ΘΈλει να απομονώσει την Ουκρανία από την Ευρώπη. Δε θα επιτεθΕΊ σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, σαφώς δεν επιθυμεί η ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και υπονόμευση της συμφωνίας του Μινσκ», πρόσθεσε ο κ. Ιατρίδης.
Οργή στις Βρυξέλλες για τη Ρωσία
Τεράστια οργή επικρατεί στις Βρυξέλλες, πριν λίγο έγινε έκτακτη συνέντευξη Τύπου της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, με σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο Μπορέλ είπε ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει πρωτοφανή απομόνωση μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία και θα πληγεί με τις σκληρότερες κυρώσεις που έχει βάλει ποτέ η ΕΕ.
Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δε θα δεχτεί τα επιχειρήματα του Πούτιν, ενώ σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να επιστρέψει στην εποχή της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Όπως ανακοίνωσα, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστούν μαζικές κυρώσεις κατά τη Ρωσίας, που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
Οι ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από τις διεθνείς χρηματαγορές, καθα παγώσουν περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στην Ευρώπη.
Πολίτες του Κιέβου εκκενώνουν μαζικά την πόλη
Πολίτες του Κιέβου εκκενώνουν μαζικά την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα στους κεντρικούς δρόμους.
Μέχρι στιγμής έχουν πληγεί περισσότερες από δέκα ουκρανικές πόλεις, ενώ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες σε ό,τι αφορά στους τραυματίες και τους νεκρούς.
Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη, είναι απροετοίμαστη μπροστά στην εισβολή. Ο Πούτιν επιχειρεί την προσάρτηση της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη αμυντικά από τις ΗΠΑ και ενεργειακά είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξει η κατάσταση, δηλαδή να επιταχύνει τα θέματα ενοποίησης.
Διάγγελμα Ζελένσκι μετά τη ρωσική εισβολή. Έκκληση για αίμα γιατί υπάρχουν τραυματίες.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, διεμήνυσε πως «η Μαριούπολη θα παραμείνει ουκρανική».