Την πρόθεσή του να μιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.
Ταυτόχρονα, δήλωσε αποκαρδιωμένος μετά από σειρά συνομιλιών με ηγέτες της Δύσης, σημειώνοντας πως άφησαν την Ουκρανία να πολεμήσει μόνη της. «Κανείς δεν πολεμά στο πλευρό μας, άφησαν την Ουκρανία μόνης να αντιμετωπίσει τη Ρωσία».
«Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία [του ΝΑΤΟ]. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.
«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.
Παράδοση στη Ρωσία;
Σε αυτό το σημείο, πάντως, εντύπωση προκαλεί η δήλωσή του ότι το Κίεβο δεν φοβάται να μιλήσει για «ουδέτερο καθεστώς», υποχωρώντας από τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως απαιτεί η Ρωσία. «Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ. Αλλά τι είδους εγγυήσεις θα έχουμε και ποιες χώρες θα μας τις παράσχουν» διερωτήθηκε.
Σημειώνεται πως, προ ολίγων ορών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, ενώ συγχρόνως δημοσιοποίησε τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει ο Πούτιν.
«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι αναμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας» δήλωσε ο Πεσκόφ.
Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς». Το έτερον σκέλος, ο όρος «η αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.
Εκατόμβη νεκρών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ουκρανικής προεδρίας, μέχρι στιγμής τα θύματα από μεριάς Ουκρανίας είναι 137 νεκροί στρατιώτες και 316 τραυματίες.
Μιλώντας στο MEGA, ο Πέτρος Λιάκουρας, καθηγητής διεθνούς δικαίου, σημείωσε πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας «μπορεί να αισθάνεται πικρία από τους δυτικούς συμμάχους αλλά δε θα μπορούσε να περιμένει κάτι περισσότερο».
«Ο Πούτιν σχεδίασε τα πάντα με απίστευτη λεπτομέρεια, το σχεδίαζε παραπάνω από έναν χρόνο. Ξεκίνησε με την απόσχιση και συνέχισε με την εισβολή».
Όσο για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ο κ. Λιάκουρας τόνισε ότι δεν πρόκειται να «πτοηθεί η Ρωσία από κανέναν μέτρο κύρωσης».
«Απώτερος στόχος του Πούτιν είναι να κάνει αλλαγή διακυβέρνησης. Δε θέλει γύρω του να έχει κράτη τα οποία είναι αντίπαλα».