Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για στρατιωτική εισβολή στη χώρα.
Μιλώντας στο MEGA, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, μίλησε για μια Ρωσία ικανή για όλα.
«Οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, θα ολοκληρωθούν σχετικά γρήγορα. Η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας είναι τέτοια που έχει ‘γονατίσει’ την Ουκρανία. Το θέμα είναι να δούμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αν ο Πούτιν καταφέρει να εγκαταστήσει τελικά να εγκαταστήσει ένα νέο καθεστώς».
«Ο Πούτιν θέλει να εξασφαλίσει μια ζώνη περιμετρικά των συνόρων του. Προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, να επαναφέρει την ισχύ της Ρωσίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος «είναι έτοιμος για όλα και αποφασισμένος», σημειώνοντας ότι είναι «κατάντια» της Ευρώπης να μιλάμε για μια εισβολή και την κατοχή μιας χώρας.
Για γρήγορη ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από πλευράς Ρωσίας, έκανε λόγο και ο Παναγιώτης Θεοδωράκιδης, αμυντικός αναλυτής.
«Στην εισβολή αυτήν παίζει μεγάλο ρόλο, όπως σε όλες τις εισβολές, ο χρόνος. Βλέπουμε ότι σε 11 ώρες, το 45% των εδαφών της Ουκρανίας έχουν καταληφθεί, με το λάθος να έχει συγκεντρωθεί ο στρατός της νοτιανατολικά».
Ο κ. Θεοδωράκιδης σημείωσε πως η Ρωσία θέλει να «κάνει την Ουκρανία ένα περίκλειστο κράτος και αυτό φαίνεται από τις επιχειρήσεις που κάνει για να ενώσει τις ρωσόφωνες περιοχές και να στερήσει την πρόσβαση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας».
«Εκτιμώ ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός (σ.σ. οι συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις), γιατί θα έχουμε συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα διαφορετικές από την στόχευση που έχει ο Πούτιν. Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις όταν έχει καταλειφθεί το 45% της Ουκρανίας».
Για ολιγωρία της Ουκρανίας και του προέδρου της έκανε λόγο από τη μεριά του ο Κώστας Ιατρίδης, πτέραρχος ε.α.
«Ο μόνος ο οποίος δεν ήταν υποψιασμένος (σ.σ. για πόλεμο) ήταν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δεν το πίστευε».
Ο κ. Ιατρίδης τόνισε πως η εισβολή ήταν προδιαγεγραμμένη.
«Ο Πούτιν ήταν αποφασισμένος να καταλάβει την Ουκρανία γιατί τη θεώρει Ρωσία. Τη θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά του. Θέλει να βάλει δική του κυβέρνηση να μπορεί να την ελέγχει ώστε ο δικός του πρόεδρος να μην έχει βλέψεις προς τη δύση.