Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις ραγδαίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για στρατιωτική εισβολή στη χώρα.
Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, μαίνονταν αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, ακόμη και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Κίεβο.
Η πρώτη μέρα της εισβολής θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη από την πλευρά των Ρώσων, οι οποίοι σε λιγότερο από 24 ώρες, έχουν εξασφαλίσει θέσεις «κλειδιά», σφυροκοπώντας, από ξηρά, αέρα και θάλασσα, την Ουκρανία από τρεις πλευρές, βόρεια, ανατολικά και νότια. Το χειρότερο σενάριο, δηλαδή, που φοβόταν η Δύση και η Ουκρανία έγινε πραγματικότητα.
Τα μέτωπα στα οποία δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα τώρα είναι αυτό του Κιέβου, με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να προβάλουν σθεναρή αντίσταση, καθώς και νότια στη Μαριούπολη, όπου σημειώνονται σφοδρές εκρήξεις.
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν στο να αποκλείσουν το Κίεβο, δημιουργώντας παράλληλα έναν διάδρομο προς τα νότια παράλια, ο οποίος να οδηγεί στη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή Transdniestria της Μολδαβίας.
Οι Αμερικάνοι θεωρούν ότι το Κίεβο θα πέσει σε 96 ώρες
Τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν ανώνυμα στο Newsweek και είπαν πως μέσα σε 96 ώρες οι Ρώσοι θα έχουν καταφέρει να καταλάβουν το Κίεβο. Οι Ουκρανοί, λένε οι αξιωματούχοι, δεν μπορούν να προβάλλουν μεγαλύτερη αντίσταση στην πρωτεύουσα η οποία ήδη πολιορκείται από ρωσικές επίλεκτες δυνάμεις.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι είπαν πως στόχος της Μόσχας στο Κίεβο είναι να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις εξαναγκάσει να παραδοθούν ή αλλιώς να τις καταστρέψει. Μάλιστα λένε πως όταν πέσει η πρωτεύουσα μέσα σε μια εβδομάδα θα πέσει και η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη ενός ανώτερου αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Ρωσίας. Ο ίδιος είπε στο Newsweek: «Αφού τελειώσουν οι εναέριες επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί, και αρχίσει πραγματικά ο χερσαίος πόλεμος, νομίζω ότι το Κίεβο θα πέσει μέσα σε λίγες ημέρες».
Έτοιμος να διαπραγματευτεί την παράδοση λέει ο Πούτιν
Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή που πραγματοποιείται, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως αναφέρει το RT σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με έμφαση στην εξασφάλιση της εγγύησης του «ουδέτερου» καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της.
Πρόκειται για όρους που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, θα επιτρέψουν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας και την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί σήμερα ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.
«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της «κόκκινης γραμμής». Αυτό είναι το ουδέτερο καθεστώς και αυτό είναι η άρνηση ανάπτυξης όπλων», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.
Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Συμφωνία για «τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία»
Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ θα επιβληθούν και έλεγχοι στις εξαγωγές προς το ρωσικό κράτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στη «μαύρη λίστα» της Ένωσης θα προστεθούν και άλλοι Ρώσοι πολίτες και αξιωματούχοι, μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα συμφωνεί στην επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων τα οποία θα έχουν τεράστιες και σημαντικές συνέπειες για τη Ρωσία μετά την πράξη στην οποία προχώρησε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Αυτές οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), αλλά και περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική χορήγησης βίζας και νέα κριτήρια για την εισαγωγή περισσότερων Ρώσων πολιτών στη μαύρη λίστα», σημειώνεται ακόμη.
Σημειώνεται ότι η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας – ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.