Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την στρατιωτική εισβολή των ρωσικών δυνάμεων.
«Ο Πούτιν θέλει να ελέγξει τη χώρα, θέλει μια αφοπλισμένη Ουκρανία υπό τον έλεγχό του. ουσιαστικά είναι προσάρτηση της Ουκρανίας στη Ρωσία. Είναι εύλογες οι σκληρές και κάθετες αντιδράσεις και της Ελλάδας και της Δύσης. Η Ουκρανία επιχειρησιακά είναι μόνη της. Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ώστε να προστρέξουν οι σύμμαχοι. Καμία από τις κυρώσεις δε δημιούργησε έκπληξη. Δεν υπάρχουν κυρώσεις χωρίς βάρος και σε αυτόν που τις αποφασίζει», σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Πολιτικά και διπλωματικά η ευρωπαϊκή ηγεσία βρέθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Η πολεμική διαδικασία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους μας. Αυτό που προέχει είναι να βρεθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να προχωρήσει ο δρόμος της διπλωματίας και της ειρήνης. Για ανθρωπιστική, κοινωνική και οικονομική επιβίωση. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενώ πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και των λαών», ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση εδώ στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, πρέπει να φερθούμε με ανθρωπιά. Έχουμε και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τον πόλεμο πολλοί ξορκίζουμε, αλλά δυστυχώς κάποιοι τον βιώνουν. Νομίζω ότι η στρατηγική του Πούτιν μας αιφνιδίασε, γιατί εισέβαλε στα 2/3 της περιμέτρου της Ουκρανίας. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες η Ουκρανία καλείται να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης. Χτες το πρωί σχεδόν υπό συνθήκες τρόμου κορυφαίοι αξιωματούχοι διάβαζαν ανακοίνωση δήθεν απειλών απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν, τις οποίες ακόμα δεν έχουν αποφασίσει γιατί υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και εντός των κρατών της ΕΕ. Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα σε επίπεδο ΕΕ», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Θα έχουμε νέες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, αλλά δε νομίζω ότι το κύμα αυτό θα είναι μεγάλο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι θα είναι ευπρόσδεκτοι», ανέφερε ακόμα ο κ. Κουμουτσάκος.
«Η γαλλική πλευρά πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες, αλλά φαίνεται ότι έπεσαν στο κενό. Αναδεικνύεται το έλλειμμα ενιαίας στάσης της Ευρώπης σε κρίσιμη ζητήματα», είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
«Τώρα είναι η ώρα του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει πρωταγωνιστικά σε ανάλογες εξελίξεις, και της επανεκτίμησης του εξ ανατολών κινδύνου», ανέφερε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης.
Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 9 το πρωί τα ρωσικά στρατεύματα μπήκα στο Κράκοβο.