Oι μονάδες τεθωρακισμένων που ήρθαν από τη Λευκορωσία έδωσαν σκληρή μάχη με την ουκρανική εθνοφρουρά για να καταλάβουν το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Η διαδρομή από τη Λευκορωσία στο Κίεβο μέσω του Τσερνόμπιλ αποφεύγει μια δυνητικά επικίνδυνη διέλευση του μεγάλου ποταμού, που διχοτομεί την Ουκρανία, πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Γιατί ήθελε ο Πούτιν το φάντασμα του Τσερνόμπιλ» που το 1986 προκάλεσε έναν πυρηνικό όλεθρο στην Ευρώπη. «Ο πιο σημαντικός λόγος είναι οι πολιτικές διαταγές αρχίζουν να μην έχουν ισχύ στην Ουκρανία και οι δυνάμεις που είχαν τη φύλαξη αυτής της περιοχής θα “αποσυντίθενται” τις επόμενες εβδομάδες. Θεωρούν λογικό η φύλαξη να γίνεται από δικούς τους ανθρώπους» ανέφερε ο αναλυτής Μπρένταν Γκριν.
Η κατάληψη του Τσερνόμπιλ, θα μπορούσε να έχει συμβολική σημασία για τον Πούτιν.
Η Σοβιετική Ένωση έχτισε το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ όταν έλεγχε την Ουκρανία και πολλοί βλέπουν την καταστροφή του 1986 εκεί ως παράγοντα που συνέβαλε στην πτώση της πρώην υπερδύναμης λίγα χρόνια αργότερα.
Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι καταγράφει αυξημένα επίπεδα ραδιενέργεια, ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.