Ο αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τις επόμενες κινήσεις του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Σχετικα με τις δηλώσεις περί επέμβασης της Ρωσίας στη διπλωματία της Σουηδίας και της Φιλανδίας, ο κ. Θεοδωρακίδης τόνισε πως, «μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, δημιουργήθηκαν ασαφη κριτήρια για την ασφάλεια όλων των κύριων εθνοτήτων, αλλά και των ορίων των κρατών που προέκυψαν που συμμετείχαν στην Σοβιετική Ένωση. Έτσι λοιπόν είδαμε 14 χώρες του πρώτου συμφώνου της Βαρσοβίας, να εντάσσονται γρήγορα στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η Ρωσία ήταν σε ένα μεταβατικό στάδιο και πολύ αδύναμη».
«Ωστόσο ανακάμπτοντας η Ρωσία και προσπαθώντας να ελέγξει τις χώρες αυτές και για να δημιουργήσει ένα σύνδεσμο κρατών για την αυθυπαρξία της, δημιουργησε τριβές και προέκυψαν και αυτονομιστικές κινήσεις, για παράδειγμα η Τσετσενία. Έτσι άρχισε να διακυβεύεται μία ισορροπία ισχύος, γιατί η Ρωσία ανέπτυσσε δυνάμεις», πρόσθεσε.
«Πρέπει να υπάρχει ένα τείχος ουδετερότητας που να μην εγκατασταθούν πυρηνικοί πύραυλοι. Μετά την πίεση των πληθυσμών για δημοκρατία, η Ρωσία θέλησε να δημιουργήσει μία ζώνη ασφάλειας από τις χώρες τηε Βαλτικής έως και τη Μαύρη Θάλασσα. Από το 2014 η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ρωσόφωνους κατοίκους για να τους χειραγωγήσει», συμπλήρωσε.
Θεωρητική η απειλή σε Σουηδία και Φιλανδία
«Η επόμενη μέρα σταθεροποίησης είναι κρίσιμη. Ο Πούτιν δεν θα πάει να επιτεθεί στη Σουηδία και τη Φιλανδία, γιατί θα πρέπει να περάσει από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, και σε αυτή την περίπτωση θα έρθει σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, που αυτό θα σημάνει την ένραξη του 3ου παγκοσμίου πολέμου», διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρακίδης.