Στο στόχαστρο των κυρώσεων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Και ενώ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος, οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα που όπως λένε θα «στραγγαλίσουν» την ρωσική οικονομία.
Με τις νέες κυρώσεις οι Ευρωπαίοι έχουν έναν στόχο: να αποκλείσουν τη ρωσική οικονομία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να αυξήσουν τον πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού της Ρωσίας.
Με λίγα λόγια, επιδιώκουν οικονομικό στραγγαλισμό της ρωσικής οικονομίας και συγκεκριμένα των ολιγαρχών που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν.
Ένα παράδειγμα, κανένας Ρώσος δεν θα μπορεί να έχει καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε λογαριασμό ευρωπαϊκής τράπεζας – ένα μέτρο που πλήττει τη ρωσική ελίτ.
Ωστόσο, παρά την αντίθεση Ιταλίας και Γερμανίας, στις κυρώσεις μπαίνουν και οι Πούτιν, Λαβρόφ προσωπικά.
Βερολίνο και Ρώμη δεν το ήθελαν αυτό διότι ήθελαν να κρατήσουν ανοιχτό το δίαυλο διπλωματικής επικοινωνίας με το Κρεμλίνο. Η μέση λύση που βρέθηκε είναι να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των δυο αρχιτεκτόνων της αιματοχυσίας στην Ουκρανία αλλά θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην ΕΕ, αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα εύρεσης διπλωματικής λύσης.
Σημειώνεται ότι υπάρχει και επικείμενη συνάντηση Μπλίνκεν-Λαβρόφ στη Γενεύη.
Ευθείες απειλές Μόσχας σε Σουηδία και Φινλανδία
Όλα ξεκίνησαν με δημοσιεύματα στη Σκανδιναβία που έκαναν λόγο για πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας και μάλιστα με ταχείες διαδικασίες.
Τα δυο αυτά κράτη δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ καθώς αποτελούν κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, επειδή βρίσκονται πολύ κοντά της γεωγραφικά και θα αισθανόταν απειλή η Ρωσία.
Η Ρωσία απάντησε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες που θα απαιτούσαν από το Κρεμλίνο να προβεί σε αμοιβαία αντίποινα.
Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του απαντά με δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης στα ανατολικά της Ευρώπης που μπορεί να φθάσουν μέχρι και 40.000 άνδρες που μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν απειληθεί νατοϊκό μέλος εντός 24 ωρών.