Για τέταρτη μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μετά την εφιαλτική νύχτα στο Κίεβο και το Χάρκοβο με τις αεροπορικές επιδρομές, τις πρωινές ώρες της Κυριακής συνεχίζονται οι μάχες στην ουκρανική πρωτεύουσα και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου έχουν εισβάλει οι Ρώσοι. Την είδηση μεταφέρουν τόσο ουκρανικά μέσα, όσα και διεθνή ΜΜΕ.
Τουλάχιστον 10 Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σαρτανά, έξω από τη Μαριούπολη, όταν έπεσε βόμβα πάνω σε πολυκατοικία και σκότωσε 58 ανθρώπους.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά άρματα μάχης βρίσκονται στο Χάρκοβο, όπου οι μάχες μαίνονται σώμα με σώμα.
Εχτές σημειώθηκαν πολλά πλήγματα σε αμάχους, μεταξύ αυτών χτύπημα σημειώθηκε και στο ογκολογικό νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα εξάχρονο παιδί.
Ρωσία: Στη Λευκορωσία έφτασε αντιπροσωπεία, έτοιμη για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία – «Όχι» από τον Ζελένσκι
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
«Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς», είπε ο Πεσκόφ. Όπως πρόσθεσε ο Πεσκόφ, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε, λέγοντας ότι συνομιλίες στο Μινσκ θα ήταν πιθανές εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στη χώρα μέσω λευκορωσικής επικράτειας.
Δήλωσε πάντως ότι παραμένει ανοιχτός σε συνομιλίες σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες που δεν έχουν επιδείξει εχθρότητα απέναντι στην Ουκρανία. Ο ίδιος πρότεινε οι συνομιλίες να γίνουν σε Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν ή Πολωνία.
Χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Πολωνία
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και στα σύνορα με την Πολωνία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν προς τα πολωνικά σύνορα, ενώ αν δε γίνει άμεσα κατάπαυση του πυρός περίπου 3 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να αναγκαστούν να εκτοπιστούν.
Κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT
Οικονομικό πόλεμο κηρύσσει η Δύση στη Ρωσία επιβάλλοντας αυστηρές οικονομικές κυρώσεις. Εκ των σημαντικότερων ο αποκλεισμός σημαντικών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, το λεγόμενο Swift.
Χώρες στέλνουν βοήθεια στην Ουκρανία
Τις τελευταίες ώρες πολλές είναι οι χώρες που εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών η Πολωνία που θα στείλει 3.000 αντιαρματικά, ενώ Γερμανία και Ολλανδία θα βοηθήσουν με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
«Οι μάχες θα σταματήσουν μόλις πέσει το Κίεβο»
«Είναι μια δύσκολη Κυριακή. Ήταν μια επιχείρηση που αναμέναμε ότι θα γίνει, αλλά περιμέναμε περιορισμένη έκταση επιχειρήσεων. Υπάρχει το κινεζικό αντίστοιχο του SWIFT, θα πρέπει να δούμε αν θα δραστηριοποιείται μέσω αυτού ο Πούτιν. Ο Πούτιν θέλει να εξασφαλίσει τα νώτα του στη Δύση. Οι μάχες θα σταματήσουν μόλις πέσει το Κίεβο. Τότε θα ξεκινήσει η φάση των διαπραγματεύσεων», σχολίασε ο Αθανάσιος Γραμμένος, διεθνολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!».
«Κάθε πολίτης άνω των 18 πάει με την ταυτότητά του παίρνει όπλο»
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και ο κ. Τάσος Τσιάμης, Έλληνας που ζει στο Κίεβο, ο οποίος περιέγραψε το δύσκολο βράδυ που πέρασε ο ίδιος και η οικογένειά του.
«Το βράδυ είχαμε μια μικρή “Ανάσταση”. Υπήρχαν αρκετές εκρήξεις, μακριά, όχι στο κέντρο. Στο κέντρο είναι ήσυχα τα πράγματα. Τις προηγούμενες ημέρες δεν ακούγαμε κάτι. Η κυβέρνηση δίνει στους άμαχους πολίτες όπλα. Εγώ δεν έχω πάει να πάρω. Οποιοσδήποτε πολίτης άνω των 18 πάει με την ταυτότητά του παίρνει όπλο. Δεν ξέρω εγώ που είμαι ξένος αν θα γίνεται, αλλά δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μέχρι αύριο στις 8 το πρωί, και απλά παραμένουμε μέσα. εγώ είμαι στο γραφείο μου που είναι υπόγειο. Εδώ έχουμε τα πάντα, ίντερνετ, ρεύμα, νερό, φαγητό, ο γιος μου μπορεί και παίζει. Υπάρχουν, όμως, καταφύγια που είναι ένα δωμάτιο και είναι μέσα 30-40 άτομα. Ή υπάρχει και κόσμος στο μετρό, που ο κόσμος ξαπλώνει στο πάτωμα. Εκεί δεν ξέρω αν τους δίνουν εφόδια και τι γίνεται», είπε ο κ. Τσιάμης.