Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας βρίσκονται είναι ήδη σε ισχύ.
Το πρωί του Σαββάτου η Γαλλία δεσμεύει το ρωσικό εμπορικό πλοίο Baltic Leader, που ξεκίνησε από τη γαλλική πόλη Ρουέν.
Οι γαλλικές αρχές πληροφορούνται ότι το Baltic Leader φέρεται να μετέφερε αυτοκίνητα που ανήκουν σε ρωσική εταιρεία εναντίον της οποιας ισχύουν οι ευρωπαικές κυρώσεις, και το σταματούν στο αγγλικό κανάλι.
Στη συνέχεια το Baltic Leader οδηγείται στο λιμάνι του Μπουλόν σιρ Μερ και φυσικά δεν φτάνει ποτέ στην Αγία Πετρούπολη.
Οι ευρωπαικές κυρώσεις στοχεύουν επισήμως πλέον στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθώς και 351 βουλευτές της Δούμα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικοινώνησε τηλεφωνικά με το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή να κλείσουμε μια για πάντα τη μακροχρόνια συζήτηση και να αποφασίσουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στο πλευρό των συμμάχων δηλώνει το ΝΑΤΟ.
«Έχουμε αμυντική παρουσία ανατολικά. Αυξάνουμε την παρουσία μας όχι για να προκαλέσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπερκ.
Στη Μόσχα το αντίστοιχο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο απαγορεύει στους τηλεοπτικούς σταθμούς να αναφέρουν τους όρους “εισβολή”, “επίθεση” ή “κήρυξη πολέμου”, αλλά και να απαλείψουν κάθε αναφορά σε αμάχους που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.
Παράλληλα το Κρεμλίνο απαγόρευσε σε αεροπορικές εταιρείες της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας να πετούν στον εναέριο χώρο της.
Ηλεκτρισμένη ήταν η ψηφοφορία για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ρωσικό βέτο. Εκπληξη ωστόσο προκάλεσαν οι αποχή από την ψηφοφορία της Κίνας, της Ινδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.