Το χωριό Σαρτανάς με το έντονο ελληνικό στοιχείο όπου καταγράψαμε και τις πολλές απώλειες ομογενών έχει στην πραγματικότξτα ισοπεδωθεί. Όσοι Έλληνες γλίτωσαν βρίσκονται πλέον στα καταφύγια της Μαριούπολης.
Η Κίρα γιορτάζει τα τρίτα της γενέθλια στο καταφύγιο στην Μαριούπολη. Η οικογένεια της, οι γονείς της μαζί με τα δύο αδέλφια της, αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους στο Σαρτανά, εν μέσω των σφοδρών βομβαρδισμένων, που συνεχίζονται για τρίτη ημέρα.
Ο πατέρας της λυγίζει μπροστά στη θέα των παιδιών του, που παίζουν μέσα στο υπόγειο πάνω σε μία κουβέρτα. «Τα γενέθλια της κόρης μου θα τα κάνω στο υπόγειο. Κανένας Ουκρανός που θα ρωτήσετε δεν είχε υπολογίσει ότι θα κάνει τα γενέθλια της κόρης του μέσα στο υπόγειο από τις βόμβες που πέφτουν από τα αεροπλάνα» σημείωσε.
Γλίτωσαν από την κόλαση του Σαρτανά – Βόμβες κατέστρεψαν τα σπίτια τους
Εξουθενωμένοι από τις συνεχείς επιθέσεις και κυνηγημένοι όσοι κάτοικοι του Σαρτανά μπόρεσαν, στην πλειοψηφία τους Έλληνες ομογενείς, πήραν λιγοστά ρούχα μαζί τους, μπήκαν στα λεωφορεία και έφυγαν με κατεύθυνση τη Μαριούπολη. Προς το παρόν έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα στο υπόγειο καταφύγιο μίας φοιτητικής εστίας.
Το μόνο που τους έχει μείνει είναι μία αγκαλιά και τα αθώα βλέμματα των παιδιών τους που ακόμα δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Επί τρεις ημέρες ο Σαρτανάς βομβαρδίζεται ακατάπαυστα. Τίποτα σχεδόν δεν έχει μείνει όρθιο, ούτε το σχολείο όπου έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του τις προηγούμενες ημέρες ούτε η κλινική. Οι περισσότεροι μπήκαν στα λεωφορεία και έφυγαν την ώρα ο Σαρτανάς δέχονταν επίθεση από αέρος.
Φτάνοντας στη φοιτητική εστία, τα ονόματα τους καταγράφονται για να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποιοι βρίσκονται εκεί. Η Τατιάνα, 64 ετών, έφυγε μαζί με την εγγονή της. Η σκέψη όμως ότι ο άνδρας της έμεινε πίσω δεν την αφήνει να ηρεμήσει.
«Με πήρε η εγγονή μου και μου είπε «γιαγιά έλα, είναι εδώ στο νοσοκομείο ένα αυτοκίνητο θα μας πάρει». Ο άνδρας είπε «εγώ δε φεύγω απ΄εδώ, φύγετε εσείς» ανέφερε.
Οι ομογενείς ζητούν η ελληνική κυβέρνηση να μην τους αφήσει στην τύχη τους και να υπάρξει παρέμβαση προκειμένου ο Ερυθρός Σταυρός να εκκενώσει τη πόλη τους.
«Ακόμα υπάρχει κόσμος στο Σαρτανά. Σταμάτησε η εκκένωση και δεν μπορεί να τους πάρει κανένας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε» πρόσθεσε η Σβελτάνα.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί επίσημα 10 θάνατοι ομογενών από τα ρωσικά πυρά στην περιοχή ενώ τουλάχιστον τέσσερις έχουν τραυματιστεί.