Πάνω από 500.000 άνθρωποι έχουν ήδη διαφύγει σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. Χιλιάδες ακόμα περιμένουν να πάρουν το εισιτήριο προς την ασφάλεια μιας χώρας χωρίς βομβαρδισμούς.
«Όταν τα παιδιά κλαίνε και φοβούνται να βγάλουν τις κάλτσες τους τη νύχτα δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις». Απεγνωσμένη μια γυναίκα στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία περιγράφει τις δραματικές στιγμές του πόλεμου.
«Η μητέρα μου, ο πατέρας μου, η αδερφή μου, τα παιδιά της μένουν κάθε μέρα στο κελάρι. Ακόμα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Τσέρνιγκοφ» πρόσθεσε.
«Είναι τρομακτικό ακόμα και το οτι είμαι εδώ. Φυσικά και θέλω να τελειώσουν όλα όσο πιο γρήγορα γίνεται» ανέφερε η Ιρίνα Σεργέγιεβιτς, πρόσφυγας από την Ουκρανία.
Ουκρανή που έμενε στην Πολωνία έφτασε στα σύνορα για να βοηθήσει τη μητέρα της. «Ήρθα με την αρραβωνιαστικιά μου για να βοηθήσουμε τη μητέρα της. Είναι άτομο με αναπηρία» τόνισε ο Ντάρεκ Γιάνζικ, κάτοικος της Πολωνίας.
Γυναίκες και παιδιά αφήνοντας πίσω τους άνδρες της οικογένειας για να πολεμήσουν φεύγουν προς το άγνωστο.
Το εξάχρονο αγοράκι από την Ουκρανία που αναγκάστηκε να ωριμάσει απότομα στην ιδέα του αποχωρισμού ραγίζει καρδιές. «Αφήσαμε πίσω τον μπαμπά μου στο Κίεβο» υπογράμμισε.
«Μαγειρεύουν» μολότοφ
Και όσο χιλιάδες σχηματίζουν ουρές στα σύνορα όσοι μένουν στις πόλεις προσπαθούν να οχυρωθούν.
Λάστιχα, καρφιά και σίδερα χρησιμοποιούν στη Ζαπορίζια για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα. Στήνουν οδοφράγματα για να καθυστερήσουν τον εχθρό.
Στην πόλη Ντνίπρο δασκάλες, δικηγόροι, νοικοκυρές, όλες σκυμμένες στο γρασίδι κατασκευάζουν βόμβες μολότοφ. Μαζί τους και παιδιά.
«Κανείς δεν φανταζόταν το πώς θα περνούσαμε το Σαββατοκύριακό μας. Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα το κάναμε αυτό, όμως το κάνουμε και είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε» σημείωσε η Αρίνα.
Με τρίφτες και άλλα σκεύη που έως και εχθές χρησιμοποιούσαν για την καθημερινή μαγειρική τους τρίβουν το φελιζόλ και γεμίζουν τα μπουκάλια.
«Οι νοικοκυρές λένε: “Είμαστε καλές στη μαγειρική είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα”» ανέφερε η ανταποκρίτρια του BBC Σάρα Ρέινσφορντ.
«Τις φτιάχνουν σύμφωνα με μια συνταγή που έχει διανεμηθεί από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας» πρόσθεσε ο ανταποκριτής του Sky News Τζον Σπαρκς.
Η πόλη τους δεν έχει ακόμα δεχθεί επίθεση, θέλουν όμως να είναι έτοιμες για να την υπερασπιστούν αν και όταν έρθει η ώρα.