Η νύχτα που πέρασε ήταν η πέμπτη νύχτα σφοδρών συγκρούσεων με την ρωσική πολεμική μηχανή να σφυροκοπά με λύσσα την ουκρανική πρωτεύουσα καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές, αεροδρόμια και γέφυρες.
Πέμπτη νύχτα συγκρούσεων στην Ουκρανία και οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται καθηλωμένες αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Κιέβου και δείχνουν σαν να έχουν πατήσει φρένο.
Πέντε μέρες τώρα σφυροκοπούν με λύσσα την ουκρανική πρωτεύουσα καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές, αεροδρόμια, γέφυρες και αυτοκινητόδρομους.
Το Κίεβο δέχεται ασφυκτική πίεση, εκρήξεις ακούγονται συνέχεια και ένας μουσικός βγαίνει στο μπαλκόνι και παίζει με την τρομπέτα του την εθνική μελωδία της Ουκρανίας για να δώσει θάρρος στους συμπατριώτες του.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε σύγχυση καθώς βλέπουν πως η αντίσταση των Ουκρανών είναι πιο σθεναρή από το αναμενόμενο. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται πως η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω σοβαρών επιμελητειακών λαθών.
Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του Πούτιν βρίσκονται σε απόσταση από 30-80 χιλιόμετρα περιμετρικά του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Χοστομέλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας στέλνει μήνυμα στον ρωσικό λαό. «Νομίζω ότι έχετε ένα πολύ απλό εργαλείο για να σταματήσετε αυτή την τρέλα. Απαιτήστε από τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Η Ουκρανία δεν έχει επιτεθεί σε κανέναν και δεν σχεδιάζει να επιτεθεί. Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Γι’ αυτό ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο και την καταστροφή της ρωσικής οικονομίας που έχει ήδη ξεκινήσει και από την οποία θα υποφέρετε. Σώστε τη χώρα σας. Απαιτήστε από τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο» σημείωσε.
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Γκλίτσκο ενημέρωσε πως όλες οι έξοδοι είναι μπλοκαρισμένες και ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» την πόλη μέσω του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει το Κίεβο με το Βασίκλιβ στα νοτιοδυτικά.
Στο βόρειο προάστειο του Κιέβου, το Όμπολον, πολίτες προσπαθούν να κρατήσουν μακριά τους Ρώσους.
Ο Γιούρι είναι οικονομικός αναλυτής και δεν είχε ποτέ σχέση με τον στρατό, όμως όταν είδε τους Ρώσους να προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη του, αποφάσισε να βοηθήσει. «Δεν πίστευα ότι θα γινόμουν μέλος αυτής της μονάδας μέχρι πριν από δύο μέρες, δεν ξέρω πώς να κρατάω όπλο και χθες σκέφτηκα πως οι Ρώσοι είναι στην πόλη και άλλαξα γνώμη τελείως και αποφάσισα πως πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό» σημείωσε.
Είναι εφοδιασμένοι με φορητά όπλα και εκατοντάδες βόμβες μολότοφ που έφτιαξαν μόνοι τους για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά άρματα μάχης. Μέχρι τώρα, το φυλάκιο των εθελοντών έχει δώσει αρκετές μάχες με τις δυνάμεις εισβολής όμως ακόμα κρατάει τη θέση του.
Με μπλόκα σε όλες τις εισόδους της πόλης, ο τακτικός στρατός ψάχνει για συνεργάτες των Ρώσων και εν δυνάμει δολιοφθορείς. Όλοι ελέγχονται με προσοχή και οι ύποπτοι κρατούνται για περαιτέρω έλεγχο.
Εν τω μεταξύ, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας εκπέμπει SOS για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων εν μέσω της ρωσικής εισβολής. Πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία πυρηνικών αποβλήτων δυτικά του Κιέβου.
Ο διευθυντής του Οργανισμού προειδοποιεί για την ανάγκη προστασίας των εγκαταστάσεων με ραδιοενεργό υλικό, καθώς η Ουκρανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μετά τη Γαλλία.
Στη χώρα υπάρχουν τέσσερα εργοστάσια με 15 διαφορετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας.