Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε στο Κίεβο και Χάρκοβο, ενώ το πρωί του Σαββάτου οι Ρώσοι εισέβαλαν στο δεύτερο, με τις μάχες να είναι σφοδρές.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή χτυπήθηκαν διυλιστήριο, αγωγός φυσικού αερίου και νοσοκομείο Παίδων, ενώ οι πιέσεις πάνω στη Ρωσία να σταματήσει την επίθεση αυξάνονται, ιδιαίτερα με τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί, όπως την αποβολή ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.
Την ίδια ώρα, με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ιωάννης Κρασσάς, αντιστράτηγος ε.α. και Στέλιος Φενέκος, υποναύαρχος ε.α..
«Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία»
«Για την αναγγελία Πούτιν ότι έθεσε σε συναγερμό το πυρηνικό του οπλοστάσιο, μιλάμε για τακτικά πυρηνικά που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης. Δεν μιλάμε για πυραύλους. Η χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο χρειάζεται όταν έχεις συγκεντρώσεις στρατευμάτων και απειλείσαι. Ο Πούτιν δεν απειλείται από την Ουκρανία, και ό,τι είπε το είπε είτε με αποδέκτη την δυτική κοινή γνώμη, ώστε να ξανασκεφτούν τι μπορεί να γίνει εκεί, ή επειδή βρίσκεται σε δύσκολη θέση», σημείωσε ο κ. Κρασσάς.
«Οι Ρώσοι δεν περίμεναν να συναντήσουν αντίσταση»
«Ο Πούτιν χρησιμοποίησε για να εισβάλει 200.000 άτομα. Ήταν λάθος εκτίμηση των σχεδιαστών του γιατί πίστευαν ότι δε θα συναντήσουν αντίσταση, που συνάντησαν. Οι Ουκρανοί δεν έπραξαν το σφάλμα να αντιπαρατεθούν με τους Ρώσους στο ανοιχτό πεδίο και θέλουν να τους φέρουν στις πόλεις, όπου αλλάζουν τα δεδομένα. Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν κάνει άριστη δουλειά, στέλνουν πληροφορίες στους Ουκρανούς», τόνισε ο ίδιος.
«Ο Πούτιν θέλει να έχει λίγα θύματα – Δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση»
«Η στρατιωτική λογική θα έλεγε να δώσει 1 εκατ. στρατό και να ισοπεδώσει τη χώρα. Ο Πούτιν παίζει μεταξύ του να έχει λίγα θύματα και να καλύψει τη διακοπή της επικοινωνίας των ουκρανικών δυνάμεων και του ανεφοδιασμού τους. Στην Ουκρανία έχουμε πλέον τοπικές ηρωικές ηγεσίες. Αλλά ο σκοπός του Πούτιν δεν είναι να ισοπεδώσει τις πόλεις. Ο Πούτιν θέλει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της χώρας και την αποδυνάμωση την κυβερνητική. Η Δύση θα έπρεπε να έχει σχέδιο απεμπλοκής που δε φαίνεται να υπάρχει. Ο Πούτιν δε θέλει διαπραγμάτευση, αλλά συνθηκολόγηση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Κατά την αίσθησή μου ο Πούτιν δε θα κάνει τίποτα για τα πλοία που έχουνε εγκλωβιστεί στην Ουκρανία. Θα αφήσει να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια πιστεύω. Οι Έλληνες ναυτικοί δεν πιστεύω ότι κινδυνεύουν, ωστόσο ο Πούτιν δε θα τους αφήσει να περάσουν άμεσα», συνέχισε.
Συγκλονιστική μαρτυρία: «Μαζί μας είναι όλος ο κόσμος και ο Θεός»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η κ. Ναταλία από την Ουκρανία, που ζει εδώ και έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Η περιγραφή της για όσα περνούν οι συγγενείς της πίσω στη χώρα της, συγκλονίζει.
«Θέλω να πω μεγάλο ευχαριστώ που μιλάτε για αυτό το θέμα και με ακούτε. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εγώ είμαι από όλη την Ουκρανία σήμερα. Η χώρα μου πονάει, αλλά όχι μόνο πέντε μέρες, είναι σε πόλεμο 8 χρόνια. 8 χρόνια πολεμάμε για την ελευθερία μας, οι τελευταίες πέντε ημέρες είναι πολύ δύσκολες. Ο ουκρανικός λαός σηκώθηκε μαζί. Μαζί μας είναι όλος ο κόσμος και ο Θεός. Έχω συγγενείς στο Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός παλεύει. Πιστεύω θα μείνουν στο Κίεβο. Η οικογένειά μου έφυγε από το σπίτι γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος. Αυτοί που δεν χτυπούν τις πολυκατοικίες και τους πολίτες, τους χτυπούν. Η αδερφή μου είναι στο καταφύγιο με δύο παιδάκια. Συνέχει υπάρχει κίνδυνος. Το τηλέφωνό μου είναι συνέχεια στα χέρια μου εδώ και πέντε ημέρες, επικοινωνώ μαζί τους με κάθε ευκαιρία, μιλάμε συνέχεια», είπε η νεαρή κοπέλα εμφανώς συγκινημένη.
«Μαζεύουμε ρούχα και φάρμακα για τα γυναικόπαιδα που φτάνουν στη Θεσσαλονίκη»
«Οι συγγενείς μου μού είπαν ότι είναι στο σπίτι τους και στη χώρα τους, και δε θα φύγουν. Εμείς στη Θεσσαλονίκη μαζευόμαστε όλοι μαζί για να προστατεύσουμε τον κόσμο που έρχεται. Έρχονται γυναίκες και παιδιά. Μαζευόμαστε κάθε μέρα. Σήμερα θα είμαστε στην πλατεία Αριστοτέλους και ζητάμε βοήθεια, να έρθετε μαζί μας και να μας ακούσετε. Μαζεύουμε φάρμακα, ρούχα και ό,τι μας ζητούν. Έρχεται μια οικογένεια στη Χαλκιδική, μαζέψαμε ρούχα για τα παιδάκια. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα, στη δεύτερη πατρίδα μου για όλη τη βοήθεια που μας προσφέρετε», συνέχισε.
«Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί»
«Είμαι ήρεμος άνθρωπος και κρατάω την ψυχραιμία μου, αλλά όταν παίρνω τηλέφωνο και τους ακούω κλαίω. Η μητέρα μου είναι στη δυτική Ουκρανία που αυτή τη στιγμή δεν βομβαρδίζεται. Περιμένουμε και δίνουμε σπίτια στους μετανάστες. Βοηθάμε πάρα πολύ, γιατί όταν έχουμε τέτοια προβλήματα δεν έχει σημασία από που είσαι. Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανία, είμαστε όλοι Ουκρανοί», είπε κλείνοντας η κ. Ναταλία με δάκρυα στα μάτια.
«Οι Ρώσοι δεν περίμεναν την αντίσταση των Ουκρανών»
«Η θυσία της ανθρώπινης ζωής για να υπερασπιστείς την ελευθερία της πατρίδας σου αξίζει τη θυσία. Έτσι κερδίζονται οι πόλεμοι. Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, προφανώς δεν ήταν αυτό που περίμεναν όλοι, ότι σε πέντε μέρες θα πέσει το Κίεβο. Όταν ξεχνάς τους κανόνες των πολεμικών επιχειρήσεων, το πληρώνεις. Η βασική αρχή είναι η καταστροφή των δυνάμεων του αντιπάλου. Αυτό δεν το έχουν πετύχει οι Ρώσοι, και όσο δεν το πετυχαίνουν τόσο οι Ουκρανοί παίρνουν τα πάνω τους και θα συνεχίσουν την αντίσταση. Εφόσον δε συλληφθεί ή δε δολοφονηθεί ο Ζελένσκι, και αν οι Ρώσοι δε διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στην Ουκρανία, τότε η ρωσική επιχείρηση δε θα έχει πετύχει τους σκοπούς της», τόνισε ο κ. Κρασσάς.
«Έχουμε ένα πόλεμο που δε θα κρατήσει πολύ, δεν έχουμε ένα πόλεμο ίσων δυνάμεων. Ο Πούτιν έχει βρει όλο τον κόσμο απέναντί του, για αυτό δεν κάνει μεγαλύτερα χτυπήματα, και δε θα ήθελε να πάει σε μια εκατόμβη άμαχων. Ο σκοπός του είναι να οδηγήσει την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση με τους όρους που αυτός επιβάλει. Θα θέλαμε να πέσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο επειδή κατηγορούμε τον Πούτιν ότι απέτυχε;», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Ο Πούτιν δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει προσωπικότητα. Έτσι ήταν πάντα. Όταν παρέλαβε αρχηγός της Ρωσίας, η Ρωσία ήταν ένα διαλυμένο κράτος. Ο Πούτιν ανασυγκρότησε τη Ρωσία, βελτίωσε την οικονομία της, ανάστησε την πολεμική βιομηχανία της. Αυτή τη στιγμή αισθανόμενος ισχυρός σκέφτηκε ότι μπορεί να εξαναγκάσει ένα ελεύθερο κράτος να υποκύψει στη θέλησή του», σχολίασε ο κ. Κρασσάς.
«Δε θα παραξενευτώ αν δω χτυπήματα στα κομβόι που θα μεταφέρουν τα όπλα»
«Η ενίσχυση της ΕΕ στην Ουκρανία δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο πιστεύουμε. Μέχρι να πάνε τα όπλα και να μοιραστούν, θα περάσει πολύς χρόνος. Δε θα παραξενευτώ αν δω και χτυπήματα στα κομβόι που θα μεταφέρουν τα όπλα», προειδοποίησε από την πλευρά του ο κ. Φενέκος.
«Η αντιπαράθεση έφυγε από το διπλωματικό πεδίο και εισήλθε στο πεδίο της μάχης. Οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν αφού εξάντλησαν όλα τα μέσα να πολεμήσουν. Κατά την άποψή μου δε θα επεκταθεί ο πόλεμος, η Ρωσία θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τέτοιες δυνάμεις που θα τη φέρουν υπόλογη απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο. Τότε η Ουκρανία θα έχει ηρωποιηθεί», είπε κλείνοντας ο κ. Κρασσάς.