Η περίσταση βρίθει ισχυρών συμβολισμών καθως οι δύο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια πόλη κοντά στο Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 είχε ξεσπάσει ο πυρηνικός όλεθρος, με την Ρωσία και σήμερα να συντηρεί τις απειλές.
Με τον εφιάλτη των πυρηνικών όπλων πάνω από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές κάθισαν στο τραπέζι σε μια μεθοριακή πόλη κοντά στο Τσερνόμπιλ, τον τόπο του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος.
Την ίδια ώρα η ουκρανική πλευρά ανέφερε πολύνεκρο βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, ενώ κατηγορούσε τη Μόσχα ότι έριξε θερμοβαρική βόμβα, στην πόλη Οκτίρκα. Όπλα αυτού του τύπου, με μεγάλη καταστροφική ισχύ, έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στη Συρία και οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν.
Απηχώντας τη γραμμή του Κρεμλίνου που έθεσε σε επιφυλακή τα πυρηνικά, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προειδοποίησε:
«Τα υποβρύχιά μας μπορούν να εκτοξεύσουν πάνω από 500 πυρηνικές κεφαλές. Αυτό εγγυάται την καταστροφή των ΗΠΑ και όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Με βάση την αρχή «τι τον χρειαζόμαστε τον κόσμο αν δεν υπάρχει η Ρωσία». Ρωσικά πυρηνικά όπλα μπορούν να εκτοξευτούν από τα πιο γρήγορα στρατηγικά βομβαρδιστικά του κόσμου».
Η κρίση εντάθηκε περαιτέρω καθώς ο σύμμαχος του Πούτιν, ο Λουκασένκο, δήλωσε έτοιμος να εγκαταστήσει ρωσικά πυρηνικά στο έδαφος της Λευκορωσίας επικαλούμενος δημοψήφισμα, φέρνοντας kai τη χώρα του στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Η συμμαχία ενισχύει διαρκώς τις δυνάμεις της στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που τώρα είναι μέλη του ΝΑΤΟ, από τις Δημοκρατίες της Βαλτικής μέχρι την Πολωνία και νότια τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Γερμανία επανέρχεται δυναμικά στο πεδίο των εξοπλισμών και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι των μεγάλων δυνάμεων με πρόγραμμα μαμούθ 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτός ο πόλεμος είναι καταστροφικός για την Ουκρανία, όμως θα είναι καταστροφικός και για τη Ρωσία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας.
Παράλληλα Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ασιάτες σύμμαχοι όπως η Ιαπωνία πιέζουν τη Μόσχα με βαρύτατες κυρώσεις που τη βγάζουν έξω από το διεθνές χρηματοπιστωτική σύστημα, πλήττοντας όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Τα επόμενα βήματα εξετάζονται απόψε σε τηλεδιάσκεψη κορυφής Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς, άλλων ευρωπαίων ηγετών, και της Ιαπωνίας. Όμως το Κρεμλίνο δεν κάνει πίσω.
Την ώρα που κάθονταν στο τραπέζι οι διαπραγματευτές, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έριχνε λάδι στη φωτιά απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες στα ρωσικά.
«Αφήστε κάτω τα όπλα σας και φύγετε. Μην πιστεύετε τους διοικητές σας. Μην πιστεύετε τους προπαγανδιστές. Σώστε τη ζωή σας. Φύγετε», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας.
Το απόγευμα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η λεγόμενη πυρηνική τριάδα, δηλαδή υποβρύχια, αεροσκάφη και χερσαίες βάσεις εκτόξευσης πυρηνικών, είναι σε ετοιμότητα με ενισχυμένες βάρδιες. Ο Πούτιν σχολίασε ότι εξετάζει τα ρωσικά αντίποινα απέναντι στην Αυτοκρατορία του Ψεύδους, όπως αποκάλεσε τη Δύση. Ο κόσμος κρατάει την ανάσα του.