Δύο γυναίκες που μεγάλωσαν στην Ουκρανία & έζησαν στην Ελλάδα, μίλησαν στο «Πάμε Δανάη», για τις ώρες αγωνίας που περνούν οι οικογένειές τους και για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα τους.
Η Μαρία Γουτσιγιόβσκα, αποκάλυψε πως τα ξαδέρφια της έχουν πάει εθελοντές στον πόλεμο της Ουκρανίας και μίλησε και για τις «μάχες» που γίνονται στα σούπερ μάρκετς, για τα τρόφιμα.
«Στην Ουκρανία έχω όλους τους συγγενείς μου και τα ξαδέρφια μου τα οποία πήγαν εθελοντές στον πόλεμο. Τα προϊόντα και τα φάρμακα σιγά – σιγά τελειώνουν, ειδικά στις πόλεις που γίνονται μάχες και δεν έχουν πως να τους τα φέρουν. Ο κόσμος ζητάει να τους πάνε λίγο σιτάρι ώστε να μπορέσουν έστω να φτιάξουν ψωμί μόνοι τους. Όταν κάποιος δεν έχει που να κρυφτεί, τους λένε να βρουν ένα σημείο του σπιτιού, να διαλέξουν έναν τοίχο που μπορεί να τους προστατέψει. Μίλησα με τον φίλο μου και μου είπε «ψάχνω τους τοίχους και δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που θα με προστατέψει σε περίπτωση κίνδυνου», δήλωσε αρχικά.
Για τις προσφυγικές ροές στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά και την προετοιμασία των μικρών παιδιών για ενδεχόμενο πολεμικών συρράξεων η Μαρία Γουτσιγιόβσκα ανέφερε: «υπάρχουν σειρές στα σύνορα με την Πολωνία, την Ρουμανία και την Ουγγαρία, αλλά ακούω ότι φεύγουν οι άνθρωποι που έχουν κάποιον έξω. Ξέρω ανθρώπους που δεν θέλουν να φύγουν, ακόμα κι αν έχουν κάποιον έξω. Λένε ότι δεν θέλουν να παρατήσουν το σπίτι τους. Στο σχολείο μας μάθαιναν πως να δώσουμε πρώτες βοήθειες και στα αγόρια πως να κρατάνε το όπλο. Βλέπω τις εικόνες με έναν παππού που είναι έτοιμος να βοηθήσει τον στρατό. Βλέπω γυναίκες που χωρίς όπλο πηγαίνουν και μιλάνε στον ρωσικό στρατό. Ένα παιδί από τον νομό που έχω μεγαλώσει, θυσιάστηκε για να μην περάσει ο στρατός μια γέφυρα».
«Κάνουμε μαθήματα στρατιωτικής ετοιμότητας»
Η Άλα Λομπάτζ έδωσε την δική της διάσταση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς και η ίδια έχει συγγενείς.
«Όλη η οικογένεια μου είναι στην Ουκρανία. Στην πόλη έχουν μπει ήδη δυο φορές τανκς αλλά τους διώξανε. Στη δυτική Ουκρανία υπήρχαν επίσης επιθέσεις, μπήκαν αλεξιπτωτιστές. Πολλοί μας παίρνουν τηλέφωνο για να τους βοηθήσουμε να μεταφέρουμε κόσμο από την Ουκρανία στην Ελλάδα. Το σπίτι ενός φίλου μου διπλωμάτη στο Κίεβο έχει διαλυθεί. Όταν ήμουν στο σχολείο μας κάνανε μάθημα στρατιωτικής ετοιμότητας. Με ψεύτικες και αληθινές σφαίρες. Μαγαζί με τρόφιμα στην ανατολική Ουκρανία είχε μόνο πατατάκια και νερό», δήλωσε.
«Η φίλη μου περπάτησε πολλά χιλιόμετρα με τα παιδιά της για να φτάσει στην Πολωνία, όπου της προσφέρανε βοήθεια. Το μωράκι που γεννήθηκε στο μετρό του Κίεβου, είναι η ελπίδα μας. Τώρα έχουν γεννηθεί 6 μωράκια», συμπλήρωσε.
Τέλος, η κ. Λομπάτζ εξέφρασε την αγωνία της για την φίλη της που ζει στη Μαριούπολη και δεν γνωρίζει τί κάνει.
«Στην Ουκρανία ζουν περίπου 140.000 Έλληνες ομογενείς. Η καλή μου φίλη Αθηνά που ζει στη Μαριούπολη δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι κάνει. Ανησυχώ», κατέληξε λέγοντας η κ. Λομπάτζ