Η οργή της Δύσης εναντίον της Ρωσίας αποτυπώνεται και στον χώρο της τέχνης .
Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής ακυρώνουν παραστάσεις των Μπαλέτων Μπολσόι και ρώσων καλλιτεχνών.
Η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε την περιοδεία των διάσημων Μπαλέτων, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης «κόβει» τους δεσμούς με υποστηρικτές του Πούτιν αναφέρει η New York Times, ενώ στην Ιταλία ακυρώθηκε η ρωσική συμμετοχή στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας.
Στην Γερμανία μάλιστα, ο Ρώσος μαέστρος και έμπιστος του Πούτιν, Βαλέρι Γκέργκιεφ απομακρύνεται από τη θέση του στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου.
«Παρά το αίτημά μου, δεν αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί με σαφήνεια από τη βάρβαρη επίθεση πολέμου του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας» σημείωσε ο δήμαρχος Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ.
Αντιδράσεις για τον «πόλεμο στην τέχνη»
Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αναστέλλονται οι εκδηλώσεις με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
«Η εκδήλωση του Gala Όπερας ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”» σημείωσε το υπουργείο Πολιτισμού.
«Το να ακυρώσουμε παραστάσεις όπως η καράνστα, ακυρώσαν παραστάσεις στην Ρωσία είναι ένα χτύπημα στην ηγεσία της Ρωσίας, το να ακυρώνουμε εμείς η να προσπαθούμε να ακυρώσουμε τον ρωσικό πολιτισμό, είναι ένας σπουδαίος πολιτισμός, που ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε να φωνάξουμε για την ειρήνη» τόνισε ο σκηνοθέτης και χορογράφος Πέτρος Γάλλιας.
Την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναδημοσίευσε η ρωσική πρεσβεία συνοδεύοντάς τη από αιχμηρό σχόλιο. «Μια άλλη κίνηση, ακριβώς στο βηματισμό της αντιρωσικής πολιτικής της Δύσης» υπογράμμισε.
«Όπως δεν απαγορεύτηκε ποτέ ο Μπετόβεν την ώρα της ναζιστικής κατοχής έτσι δεν πρέπει να απαγορευτεί ο Τσαϊκόφσκι και τα μπαλέτα Μπολσόι στην Ελλάδα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Αυτή η πάρα πολύ ακραία γεωπολιτική συνθήκη που βιώνουμε δημιουργεί μία ηθική υποχρέωση να αναστείλουμε την συνεργασία μας με συγκεκριμένους ρωσικούς κρατικούς φορείς. Προφανώς στόχος δεν είναι ούτε μεμονωμένοι καλλιτέχνες ούτε και ο ρωσικός πολιτισμός» απάντησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Η τέχνη ενάντια στον πόλεμο
«Στο εθνικό θέατρο της Πράγας δουλεύουν και Ρώσοι και στη χορωδία και τεχνικοί, και Ουκρανοί, όλες αυτές τις ημέρες ζούνε με μία τρομερή φόρτιση συναισθηματική γιατί αγαπιούνται μεταξύ τους» σημείωσε ο κ. Γάλλιας.
Σε κλίμα έντονης συγκίνησης ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης λίγο πριν την έναρξη της προγραμματισμένης παράστασης. Οι θεατές στάθηκαν όρθιοι και αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου.