Οι Ρώσοι «σε αντίποινα» σπάνε με σφυρί ένα ipad, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Apple ότι αποχωρεί κι εκείνη από τη Ρωσία όπως έκαναν άλλωστε δεκάδες άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί.
Είναι το βαρύτατο τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ρωσία για την βίαιη εισβολή της στα ουκρανικά εδάφη. Μια οικονομία στο χείλος της χρεοκοπίας με επιβολή capital controls και ουρές χιλιομέτρων να σχηματίζονται έξω από τα ΑΤΜ της Ρωσίας.
«Το νόμισμά μας έχει πάει κάτω και σε λίγο θα έχουμε πρόβλημα, δεν θα έχουμε προϊόντα στα καταστήματά μας», αποκαλύπτει Ρωσίδα φοιτήτρια που ζει στην Ελλάδα.
«Έχω φοιτητή που έχει περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί σήμερα να πάρει τα λεφτά από την κάρτα καθόλου», αποκαλύπτει Ρωσίδα υπήκοος.
Φεύγουν άρον άρον οι «δυτικές» εταιρείες
Σε έναν επιχειρηματικό ακτιβισμό που δεν έχει προηγούμενο, διεθνείς κολοσσοί ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον την αποχώρηση τους από την Ρωσία.
SHELL, BP, VISA, Netflix, Google και Sony σταματούν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, ο δυτικός κόσμος μποϊκοτάρει τη ρωσική βότκα με πολλά μαγαζιά να τοποθετούν μέχρι και κίτρινες επιγραφές με τη λεζάντα «Μην αγοράζετε ρώσικα προϊόντα».
«Αν δεν θέλεις να αγοράσεις βότκα, σταμάτα να εισάγεις από τη Ρωσία, αλλά στο μαγαζί, οι άνθρωποι ήδη πληρώνουν γι’ αυτό. Πρέπει να σταματήσει αυτό», δηλώνει μαγαζάτορας.
Οι Ρώσοι κινδυνεύουν τις επόμενες μέρες να δουν άδεια τα ράφια στα σούπερ μάρκετ τους, καθώς οι δύο κολοσσιαίες εταιρείες MEARSK και MSC διέκοψαν κάθε κίνηση εμπορευματοκιβωτίων.
«Φυσικά και οι κυρώσεις θα με επηρεάσουν. Αλλά θέλω να πω ότι πήγα σε τρία μαγαζιά χτες και δεν είδα πανικό ή αύξηση τιμών», αναφέρει Ρώσος κάτοικος.
Στη δίνη της προπαγάνδας
Φόβος, ανασφάλεια και παραπληροφόρηση επικρατεί στο εσωτερικό της Ρωσίας με τις ρωσικές αρχές να προχωρούν απροκάλυπτα σε αποκλεισμό δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.
«Μας κλείνουν τα σόσιαλ μίντια, μας κλείνουν το στόμα, μας τα κλείνουν όλα να μην μιλάμε», αποκαλύπτει Ρωσίδα φοιτήτρια που ζει στην Ελλάδα.
Η λέξη πόλεμος είναι απαγορευμένη στα ρωσικά μέσα, που μιλούν απλώς για επέμβαση στην Ουκρανία.
Το ρούβλι υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου σήμερα.