Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για έβδομη ημέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν να συγκεντρώνονται βορειοδυτικά με σκοπό να κινηθούν προς το Κίεβο, ενώ το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε σκληρά χθες.
«Από εδώ και πέρα, εκτός των ηρωικών αντιδράσεων των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, η μαζικότητα των επιθέσεων θα ενταθεί και θα περιλαμβάνει περισσότερους πολιτικούς στόχους από την πλευρά των Ρώσων. Υπάρχουν λόγοι που θέλει η Ρωσία να επισπεύσει την επιχείρηση. Εάν πέσει η Μαριούπολη, είναι το μόνο που απομένει για να ενώσουν οι Ρώσοι την Κριμαία με τις ανατολικές επαρχίες», είπε στο MEGA o Σωτήρης Σέρμπος, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής
Ιδιαίτερα, οι περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας έχουν το δικό τους γεωπολιτικό και στρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς με την κατάκτησή τους ο ρωσικός στόλος θα προστατεύεται στη θάλασσα του Αζόφ.
Η ρωσική προπαγάνδα υποστήριζε ότι οι Ρώσοι σταρτιώτες θα χαίρουν υποδοχής ως απελευθερωτές της Ουκρανίας και ότι θα την «αποναζιστικοποιήσουν», τόνισε ο κ. Σέρμπος. «Πέρα από τη γλώσσα, για τον μέσο όρο η Ουκρανία δεν είναι κάτι διαφορετικό. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να σκοτώσουν ακόμα και αμάχους, για να εκπληρωθεούν οι στόχοι που έθεσαν οι Ρώσοι στρατηγοί. Οι χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν γνώριζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι αυτό ήταν ένα σχέδιο γενικότερης εισβολής στην Ουκρανία».
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κρασσά, αντιστράτηγο ε.α., η Ρωσία δεν οδεύει προς διαπραγματεύσεις, αλλά εκείνο που θέλει είναι να επιβάλει τους όρους της. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν καταληφθεί το Κίεβο και διασωθεί ο Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να φύγει από το Κίεβο και να ασκήσει τα καθήκοντα εξουσίας του από άλλη πόλη της χώρας.