Μακριά από τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, κάνουν τον πρώτο δικό τους απολογισμό. Ρώσοι ολιγάρχες που έχουν στενότατες σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κι μεγαλουργούν στην Ευρώπη ετοιμάζουν τα νέα τους πλάνα.
Από το Ρομάν Αμπράμοβιτς μέχρι τον Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και από την Αγγλία μέχρι την Ελλάδα και το κύμα ανησυχίας που αρχίζει να σηκώνεται στο Ιόνιο.
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της μυθικής επένδυσης στο Σκορπιό, που επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2024, ο Ρώσος μεγιστάνας παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, με τους κατοίκους στη Λευκάδα και το Μεγανήσι, να περιμένουν ένα σήμα που να αποσαφηνίζει την κατάσταση.
Εταιρείες ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ στον τουρισμό και όχι μόνο βρίσκονται σε στάση αναμονής.
Οι ξενοδόχοι στη Λευκάδα και το Ιόνιο, ήδη καταγράφουν τις πρώτες ακυρώσεις από ρωσικά τουριστικά πρακτορεία. Μιλούν για το κλείσιμο μιας μεγάλης δεξαμενής τουριστών που τα τελευταία χρόνια έδειχνε να μεγαλώνει.
Στο νησί του Σκορπιού η μυθική επένδυση του Ντιμίτρι Ριμπολόβεφ έχει ξεκινήσει. Ο Ρώσος ολιγάρχης θα επενδύσει πάνω από 165 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όπως έχουν αναφέρει συνεργάτες του, δανεισμό και επιδοτήσεις. Θα χρειαστούν 165 εργάτες που θα δουλέψουν σε μια έκταση 22.000 τ.μ. για να εκπληρώσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2024 το πλάνο που θα επαναφέρει στο νησί την αίγλη των Ωνάσηδων.
Τις δικές του αγωνίες έχει και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο επιχειρηματίας που μεγάλωσε ορφανός από γονείς στη Σιβηρία, βρέθηκε να πουλάει κούκλες σε δρόμους της Μόσχας κι κατάφερε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους άντρες του κόσμου. Τώρα σκέφτεται να βάλει πωλητήριο στην Τσέλσι με ένα ποσό κοντά στα 4 δισ. ευρώ.
H κόρη του Αμπράμοβιτς, Σοφία, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν… «Το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο ψέμα της προπαγάνδας του Κρεμλίνου είναι ότι οι περισσότεροι Ρώσοι υποστηρίζουν τον Πούτιν» ανέφερε.
Ο πατέρας της, εκμεταλλεύτηκε τις γνωριμίες με τα κατάλληλα πρόσωπα έχτισε μια αυτοκρατορία που αποτιμάται στα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον αγωνία και εκείνος για τις οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής στην Ουκρανία.
«Φυγάδευσαν» τα υπερπολυτελή γιοτ τους στις Μαλδίβες
Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε ρώσους δισεκατομμυριούχους, ήταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν τα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων.
Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.
Το σούπερ γιοτ Clio, που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδρυτή της γιγάντιας επιχείρησης αλουμινίου Rusal, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2018 από τις ΗΠΑ, αγκυροβόλησε σήμερα ανοικτά της πρωτεύουσας Μαλέ, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων MarineTraffic.
Το Titan, το οποίο ανήκει στον Αλεξάντρ Αμπράμοφ, συνιδρυτή της χαλυβουργίας Evraz, έφθασε στις 28 Φεβρουαρίου.
Άλλα τρία γιοτ, που ανήκουν σε ρώσους δισεκατομμυριούχους, εθεάθησαν σήμερα να πλέουν στα ύδατα των Μαλδίβων, σύμφωνα με τα δεδομένα. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το μήκους 88 μέτρων Nirvana που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Τα περισσότερα από τα σκάφη αυτά είχαν θεαθεί νωρίτερα φέτος αγκυροβολημένα σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Μαλδίβων δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα αναλάβουν δράση για την κατάσχεση ιδιοκτησιών Ρώσων σε βάρος των οποίων έχουν επιβηθεί κυρώσεις.
«Την εβδομάδα αυτή, θα εξαπολύσουμε μια πολυμερή διατλαντική δύναμη κρούσης για να ταυτοποιήσουμε, να κυνηγήσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία τιμωρημένων ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών -τα γιοτ τους, τις επαύλεις τους και οποιαδήποτε άλλα αθέμιτα κέρδη μπορούμε να βρούμε και να τα παγώσουμε βάσει του νόμου», ανέφερε την Κυριακή ο Λευκός Οίκος με μήνυμα στο Twitter.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στον Ντεριπάσκα και σε άλλους Ρώσους με επιρροή το 2018 λόγω των δεσμών τους με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη φερόμενη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016, την οποία η Μόσχα διαψεύδει.