Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει λόγο για 47 νεκρούς στην πόλη Τσερνίγκοφ.
Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας. Τα ρωσικά στρατεύματα έσπασαν τα οδοφράγματα και κατέλαβαν τον χώρο του εργοστασίου με τις Ουκρανικές αρχές να αναφέρουν οτι υπήρξαν τουλάχιστον 3 νεκροί.
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε χτυπηθεί από ρωσικά πυρά.
Την ίδια στιγμή ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση: «Δεν υπάρχουν κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας. Θα τους συμβούλευα επίσης να μην κλιμακώνουν την ένταση».
Η Ουκρανία λεηλατείται
Πληροφορίες θέλουν άλλο ένα λιμάνι της Ουκρανίας να πολιορκείται από τους Ρώσους.
Το λιμάνι Μικολάι. Εκεί βρίσκεται η ναυαρχίδα του Ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που με εντολή του Υπουργού άμυνας βυθίστηκε για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολη απόφαση ήταν για τους στρατιώτες και το πλήρωμα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέι Ρεζνικόφ.
Το ένατο πρωινό της εισβολής βρίσκει τη Μαριούπολη κατεστραμμένη.
«Χρειάζομαστε είδη πρώτης ανάγκης.Να μας αφήσουν να απομακρύνουμε τα παιδιά και τις γυναίκες από εδώ..», λέει χαρακτηρστικά πρόσφυγας από τη Μαριούπολη.
Τίποτα δεν καταδεικνύει οτι οι Ρώσοι στοχεύουν σημεία στρατιωτικής σημασίας.
«Καταστρέφουν τις πόλεις, καταστρέφουν ανθρώπους, καταστρέφουν οικοδομικά τετράγωνα. Εχθές μόνο στο Τσέρνιγκοφ σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας μέσα στα χαλάσματα και τα συντρίμμια οι πολίτες ζουν το δικό τους δράμα. Πολίτες του Χάρκοβο περπατούν ανάμεσα στα απομεινάρια σπιτιών.
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη γιατί η πόλη βομβαρδίζεται εδώ και δύο ημέρες και στοχεύουν κατοικημένες περιοχές στο ιστορικό κέντρο της πόλης», λέει κάτοικος του Χαρκόβου.
Ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Τα μέλη των δυο αντιπροσωπειών μπορεί να ήταν πιο ζεστά μεταξύ τους όμως συμφώνησαν μόνο σε ένα πράγμα. Στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τόσο από το Κίεβο όσο και από το Χάρκοβο.
Με το άγχος και την αγωνία για το αύριο ζωγραφισμένα στο πρόσωπό τους γυναίκες και παιδιά προσπαθούν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές περιβάλλον.