«Τα χειρότερα για την Ουκρανία έπονται», ήταν η δραματική προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος διεμήνυσε «θα αποτρέψουμε την κλιμάκωση αυτού του πολέμου πέρα από την Ουκρανία, διότι αυτό θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο και καταστροφικό». Στο μεταξύ η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο μετά το ρωσικό βομβαρδισμό έθεσε σε συναγερμό ολόκληρο τον κόσμο. Για προβοκάτσια των Ουκρανών κάνει λόγο το Κρεμλίνο, τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός κινείται για την κατάληψη του δεύτερου από τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας
Μια ανάσα από τον πυρηνικό εφιάλτη έφτασε η Ουκρανία και η Ευρώπη από τη μάχη μέσα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίγια. Ρωσικά τανκς κατέλαβαν το εργοστάσιο τα ξημερώματα αφού χτύπησαν τις εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι από εκεί δέχθηκαν πυρά από Ουκρανούς σαμποτέρ. Ξέσπασε πυρκαγιά και για δυο ώρες ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του, μέχρι να σβηστεί από το προσωπικό. Δεν διαπιστώθηκε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας. Ευτυχώς έμειναν ανέπαφοι οι 6 πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου. Δυο ήταν ήδη εκτός λειτουργίας, άλλοι μπήκαν σε διαδικασία κλεισίματος και απέμεινε ενεργός ένας.
Μετά από αυτή τη δραματική εξέλιξη, το ΝΑΤΟ ανέβασε και άλλο τους τόνους απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Γενς Στολτενμπεργκ να προειδοποιεί, όπως και ο Εμανουέλ Μακρόν, ότι τα χειρότερα για την Ουκρανία έπονται…
Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι όλες οι ρωσικές ενέργειες γίνονται σε απάντηση μη φιλικών ενεργειών.
Τι συνέβη όμως στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης; Ρώσοι και Ουκρανοί αλληλοκατηγορούνται.
«Κανένα κράτος πέρα από τη Ρωσία δεν έχει χτυπήσει πυρηνικό αντιδραστήρα. Είναι η πρώτη φορά στη ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκρατών επανέφερε την πυρηνική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Οι ειδικοί λένε ότι φτάσαμε κοντά σε μια τεράστια καταστροφή.
«Είναι συνταγή για καταστροφή, το μόνο που χρειάζεται είναι να εκραγεί ένας πύραυλος ή να γίνει βομβαρδισμός και να ξεσπάσει πυρκαγιά. Εάν δεν είχε σβηστεί η πυρκαγιά και εξαπλωνόταν στην περιοχή του αντιδραστήρα θα μπορούσε να γίνει πυρηνική τήξη», δήλωσε η Μαρία Ροστ, ειδικός για τα πυρηνικά.
Προκειμένου να στραγγαλίσουν και ενεργειακά την Ουκρανία οι Ρώσοι κινούνται τώρα για την κατάληψη του δεύτερου από τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας στη Γιουζουκραϊνια, ενώ στα χέρια τους βρίσκεται επίσης το κλειστό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Παράλληλα κλείνουν την στρατιωτική τανάλια στο λαιμό του Κιέβου ενώ επιχειρούν να κυκλώσουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Οδησσού.
«Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία» διεμήνυσε το ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στον ουρανό της Ουκρανίας, ούτε στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του απεσταλμένου του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνου Αλειφέρη, οι Ουκρανοί στήνουν οδοφράγματα καθώς ετοιμάζονται για μάχες σώμα με σώμα. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον επτά νεκροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά είναι ο απολογισμός από νέο βομβαρδισμό που σημειώθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα.