Η 10η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ξημέρωσε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει υποσχεθεί έναν τρίτο γύρο συνομιλιών με τους Ουκρανούς μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και με τις στρατιές του να στραγγαλίζουν τις ουκρανικές πόλεις, ιδίως το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης στον Νότο. Το σφυροκόπημα είναι ανηλεές στο Κίεβο όπου χθες ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, αλλά και το Χάρκοβο όπου κάτοικοι και στρατός μάχονται ηρωικά κατά του ρωσικού εισβολέα.
Το σφυροκόπημα στο Κίεβο είναι ανελέητο τη δέκατη μέρα του πολέμου. Από τη χθεσινή επίθεση στα περίχωρα της πρωτεύουσας ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα κατέρρευσαν.
Φόβοι ότι οι νεκροί πλέον είναι εκατοντάδες.
Ο πύραυλος είχε στόχο το δημοτικό συμβούλιο που βρίσκονται το κέντρο επιχειρήσεων άμυνας.Έπεσε στο σημείο που βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο και εξερράγη.Κατάστρεψε 6 αυτοκίνητα. Δυστυχώς υπήρχαν θύματα, μερικοί άνθρωποι ήταν μέσα στα αυτοκίνητα, πολίτες που προσπαθούσαν να βγουν από την πόλη και δεν πειθάρχησαν στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι πολίτες απελπισμένοι μαζεύουν ότι εχει απομείνει από τα υπάρχοντα τους.
«Είναι μία τρέλα.Γίναμε Συρία. Πραγματική Συρία.Είχα δει τότε τα γεγονότα και δεν πίστευα ότι θα τα ζούσαμε και εμείς.Αλλά θα επιιβιώσουμε.Είμαστε δυνατοί.Θα νικήσουμε τον εχθρό. Ζήτω η Ουκρανία», λένε οι κάτοικοι.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, συνεχίζει να δέχεται σφοδρές επιθέσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, όμως δεν έχει παραδοθεί.
Ασφυκτικός ο κλοιός στη Μαριούπολη. Η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, , την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.
Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος,
«Bλέπουμε αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις με τις ρωσικές δυνάμεις να κάνουν επίθεση στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, με κίνδυνο να προκαλέσουν πυρηνική καταστροφή και αυτό μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ να παρέμβουν για να προστατέψουν αυτές τις εγκαταστάσεις», δήλωσε ένα πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι διέψευσε ο ίδιος τις φήμες ότι έχει διαφύγει από την Ουκρανία.
«Κάθε δεύτερη μέρα υπάρχει και μια καινούρια φήμη ότι έφυγα από την Ουκρανία, από το Κίεβο ή από το γραφείο. Όπως μπορείτε να δείτε, είμαι εδώ. Κανένας δεν έφυγε και ο Αντρίι Μπορισοβιτς είναι εδώ. Κανένας δεν το έσκασε. Εργαζόμαστε. Λατρεύουμε το τρέξιμο αλλά τώρα δεν είναι ώρα για γυμναστική. Δουλεύουμε. Δόξα στην Ουκρανία. Δόξα στους ήρωές μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα προσπαθήσει εκ νέου σήμερα, με νέα του ομιλία αυτή τη φορά στην Αμερικανική Γερουσία, να πιέσει τη Δύση, προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία, παρέχοντας άμεση στρατιωτική βοήθεια.
«Θα μπορούσατε να είχατε κλείσει τον εναέριο χώρο. Δεν ξέρω ούτε πως αλλά και ούτε αν μπορείτε να προστατεύσετε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν θα μπορέσετε να μας αγοράσετε. Να αγοράσετε με λίτρα πετρελαίου τα λίτρα αίματος», είπε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι.
Ο καθηγητής Ιβ Ζινέστ από τη Γαλλία όταν είδε τον κόσμο που φεύγει από την Ουκρανία δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.Πήρε το αυτοκίνητο του και έφθασε στα σύνορα με τη Σλοβακία διανύοντας 2 χιλιάδες χλμ για να βοηθήσει έστω και μία οικογένεια προσφύγων.
«Μου πήρε 4 μέρες για να έρθω εδώ.’Εχω μεγάλο βαν και μπορούν να κοιμηθούν.Θα τους μεταφέρω στα νότια της Γαλλίας στο Περπινιάν που έχω ένα μεγάλο σπίτι και θα τους το αφήσω για να μείνουν εκεί», ανέφερε ένας εθελοντής από τη Γαλλία.
Όταν η ανθρωπιά δεν έχει σύνορα..
Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Μόσχα
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Οι άμαχοι θα επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη της Ουκρανίας μεταξύ 12:00 και 17:00 ώρα Μόσχας (11:00-14:00 ώρα Ελλάδας και Ουκρανίας), σύμφωνα με τις αρχές της πόλης.
Η κατάπαυση του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες αποτέλεσε τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των συζητήσεων για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ερευνάται η δυνατότητα να διεξαχθούν στο Σαββατοκύριακο.
Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη
H πόλη της Μαριούπολης σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό με τον δήμαρχο να είχε ήδη ζητήσει να ανοίξουν ασφαλείς οδοί για να διαφύγουν οι πολίτες όπως είπε, η πόλη βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις».
Η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.
Τι ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης
«Αυτήν τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.
«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέχισε.
Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η απόφαση της Ρωσίας να ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι δείχνει και τη βούλησή της να «τελειώνει» με την κατάληψη της πόλης.
Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία – Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.
Βολνοβάκα: Δραματικές εικόνες
Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σφοδρότερες ρωσικές επιθέσεις.
Στη Βολνοβάκα, η επίθεση εξακολουθεί να είναι τόσο έντονη που τα πτώματα ακόμα δεν έχουν περισυλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί που είναι ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελούν αποστολές διάσωσης, επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.