Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται για 10η μέρα. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που αναμένεται να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Γεμάτα τρένα με αλλοδαπούς που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας φτάνουν στο Κίεβο
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε σχετικά ο κ. Τάσος Τσιάμης, Έλληνας που ζει στο Κίεβο.
«Η Μαριούπολη με την Οδησσό είναι 600 χλμ. μακριά. Το να φύγει κάποιος από Μαριούπολη για να φτάσει στην Οδησσό είναι πάρα πολύ δύσκολο με αυτές τις συνθήκες. Εμείς προς το παρόν παραμένουμε εδώ και περιμένουμε. Οι πληροφορίες μας λένε ότι οι Ρώσοι δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν στο Κίεβο, απλά να το “στραγγαλίσουν” και να αναγκάσουν το στρατό να παραδοθεί. Έρχονται με τρένο αρκετοί αλλοδαποί που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε ο κ. Τσιάμης.
«Υπάρχει πρόβλημα με τη διανομή ψωμιού»
«Σήμερα στο Κίεβο έχει αρκετή κίνηση. Υπάρχουν οδοφράγματα και πάνω στο πεζοδρόμιο, υπάρχει στρατός στα κυβερνητικά κτίρια. Οι πολίτες έχουν βγει για να πάνε να ψωνίσουν μάλλον, υπάρχουν ανοιχτά κάποια σούπερ μάρκετ. Το εργοστάσιο που παράγει ψωμί δουλεύει, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη διανομή γιατί έχουν επιτάξει τα οχήματά τους. Τώρα το προσπαθούν όπως μπορούν με διάφορες λύσεις. Το βράδυ ήταν σχετικά ήσυχα», περιέγραψε ο ίδιος.
«Όσο περνούν οι μέρες πέφτει το ηθικό»
Όσο περνούν οι μέρες πέφτει το ηθικό, περιμένουμε μήπως τα βρουν οι δύο μεριές και συνθηκολογήσουν και τελειώσει αυτή η ιστορία.
Πόσο κοντά σε ένα νέο Τσερνόμπιλ μας έφερε η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Ιωάννης Μάζης, σχετικά με τους κινδύνους από το χτύπημα σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.
«Οι Ρώσοι δε θα χτυπούσαν ποτέ ένα πυρηνικό εργοστάσιο»
«Το πρώτο θύμα σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια. Και από τις δύο πλευρές εξαπολύονται συστηματικά ψεύδη και προπαγάνδα για να δημιουργήσουν κλίμα. Οι Ρώσοι χτύπησαν βοηθητικές εγκαταστάσεις – αν είναι οι Ρώσοι, γιατί η ρωσική πλευρά καταγγέλλει προβοκάτσια – αλλά δε θα χτυπούσαν ποτέ ένα πυρηνικό εργοστάσιο, έχουν βλήματα ακριβείας, με ακρίβεια 50 εκατοστών. Οι διαχειριστές του εργοστασίου που πλέον συνεργάζονται με τις ρωσικές δυνάμεις, λένε ότι με δεδομένη την απόσταση που έγινε το χτύπημα, δεν υπήρχε περίπτωση να χτυπηθεί αντιδραστήρας», σημείωσε ο κ. Μάζης.
«Το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν ένας άκρως ελεγχόμενος στόχος»
«Οι Ρώσοι τώρα ελέγχουν ένα πυρηνικό εργοστάσιο πολύ σημαντικό και οι υποδομές αυτές τους είναι χρήσιμες για την επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Ρώσοι να ήθελαν να καταστρέψουν το εργοστάσιο. Ήταν ένας άκρως ελεγχόμενος στόχος, είτε είναι προβοκάτσια είτε ρωσικό βλήμα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Οι Ρώσοι κάθε άλλο παρά θέλουν να δημιουργήσουν θύματα μεταξύ άμαχων»
«Λαμβάνοντας υπόψιν το πώς έχει η κατάσταση, θα ήταν χρήσιμο μετά την πρόσκληση του προέδρου Πούτιν στον ΟΑΣΕ και τον ΟΗΕ να ενεργοποιήσει ο ΟΗΕ της διαδικασίες παρατήρησης, προφύλαξης και υλοποίησης πράσινων διελεύσεων. Η Μαριούπολη μπορεί να λειτουργήσει ως λιμάνι υπό την προστασία του ΟΗΕ. Οι Ρώσοι κάθε άλλο παρά θέλουν να δημιουργήσουν θύματα μεταξύ άμαχων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μάζης.
Οικογένειες Ουκρανών εγκαταλείπουν τη χώρα
Κατά χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στην Πολωνία οι πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Μέχρι στιγμής, πάνω από μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν περάσει στην Πολωνία, ενώ συνολικά πάνω από ένα εκατ. πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Όταν οι Ουκρανοί πρόσφυγες μπαίνουν στην Πολωνία διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ αρκετοί έχουν και συγγενείς στη χώρα.
Σημειώνεται ότι η Πολωνία παρέχει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να πάρουν και δωρεάν εισιτήριο τρένου, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη χώρα που επιθυμούν.
Επίσης, για ένα χρόνο όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες θα έχουν άδεια παραμονής σε όλα τα κράτη της ΕΕ.