Οι ρωσικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, για να επιτρέψουν τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στις ουκρανικές πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Διεθνολόγος - Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Γραμμένος, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι» για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.
Η κατάπαυση του πυρός για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες αποτέλεσε τη συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω των συζητήσεων για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ερευνάται η δυνατότητα να διεξαχθούν στο Σαββατοκύριακο.
Δραματικές στιγμές στη Μαριούπολη
H πόλη της Μαριούπολης σφυροκοπείται από τον ρωσικό στρατό με τον δήμαρχο να είχε ήδη ζητήσει να ανοίξουν ασφαλείς οδοί για να διαφύγουν οι πολίτες όπως είπε, η πόλη βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία και δέχεται «ανελέητες επιθέσεις».
Η πόλη δεν έχει νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις για να μην χάσουν τον έλεγχό της.
Η τριπλή διάσταση της κρίσης
Ο Διεθνολόγος – Μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Γραμμένος, μίλησε στο MEGA και το «Χαμογέλα και Πάλι» για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.
«Βρισκόμαστε σε μία τριπλή διάσταση της κρίσης, η πρώτη αφορά στο στρατιωτικό σκέλος με την κατάληψη των πυρηνικών εργοστασίων, υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα, ιδιαίτερα στην ρευματοδότηση αλλά και την κρίση στις ανατιμήσεις, στα σιτηρά και στα τρόφιμα, αλλά και η πολιτική κρίση που έχει να κάνει με τα αιτήματα της Ουκρανίας και τον συνασπισμό που δημιουργείται κατά της Ρωσίας», δήλωσε αρχικά ο κ. Γραμμένος.
«Ο λόγος που ο Πούτιν αφήνει περιθώρια στους αμάχους να φύγουν, δεν είναι ανθρωπιστικός, αλλά τακτικός γιατί σκεφτεται και την επόμενη μέρα, και να διαχειριστεί την μετέπειτα κατάσταση, πολιτικά. Το ναυτικό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμά, όπως και η αεροπορία της Ρωσίας, και ενδεχομένων χρησιμοποιηθούν αργότερα μετά την κατάληψη των βασικών πόλεων»
»Το ΝΑΤΟ θα περιοριστεί στο οικονομικό κομμάτι και δεν θα στείλει στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτή η χρηματοδότηση στην Ουκρανία, είχε ζητηθεί από την Ουκρανία για αγροτικούς σκοπούς αλλά τώρα θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του πολέμου», , πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό ότι ο Πούτιν δεν βιάζεται, δεν πτοείται από τις κυρώσεις. Όσο αφορά στο SWIFT επηρεάζει μόνο 7 τράπεζες και όχι τις μεγαλύτερες στη Ρωσία, είναι το 25% του τραπεζικού τους τομέα. Υπάρχουν τρύπες, καθώς υπάρχουν ζητήματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες , υπάρχουν πολλές θυγατρικες των ρωσικών τραπεζών στην Ε.Ε και θα υπήρχε πρόβλημα στη μεταφορά κεφαλαίων των ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων » σχολίασε ο κ. Γραμμένος.