Για τις επιπτώσεις του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα, μίλησαν στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο οι κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ, και Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει σε μορφές πολιτικής ενοποίησης»
«Είμαστε στο Παρίσι για τη συνάντηση των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων. Στις εργασίες που γίνονται, τρεις είναι οι κοινές θέσεις των κρατών: Η σταθερή υποστήριξη προς τον ουκρανικό λαό, μια ισχυρή καταδίκη απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ουκρανία, και τρίτον η Ευρώπη πήρε ένα μάθημα με δύσκολο τρόπο, ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα σε μορφές πολιτικής ενοποίησης, είτε αυτό αφορά στην άμυνα και την ασφάλεια, είτε στην ενέργεια ώστε να απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταχύτητα στο συντονισμό για την οικονομία», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ανατρέπει το πάγιο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής»
Σχολιάζοντας το θέμα της αποστολής πολεμικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «Ο λόγος που είμαστε αντίθετοι με την αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι γιατί είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε, συνιστά ανατροπή ενός πάγιου δόγματος της εξωτερικής μας πολιτικής. Η χώρα μας θέλαμε πάντα να είναι η Ευρώπη το πολιτικό της σπίτι, αλλά να μπορεί να παίζει το ρόλο της γέφυρας ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Με την αποστολή αυτή ο κ. Μητσοτάκης έχει ανατρέψει αυτό το δόγμα. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να δώσει τη λύση, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει η νέα ευρωπαϊκή άμυνα να μην είναι απλός καθρέφτης του ΝΑΤΟ, αλλά να έχει δική της φωνή, να είναι ξεχωριστός πόλος, να μπορέσει να παίξει εξισορροπιστικό ρόλο, και να μη γυρίσουμε πάλι σε ένα Ψυχρό Πόλεμο».
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ξεχωριστός πόλος»
«Εμείς είμαστε αυτοί που φτιάξαμε το δυτικό πολιτισμό, είμαστε η αφετηρία του. Αλλά αυτό που ονομάζουμε Δύση πολιτικά, είναι το ευρωατλαντικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις πόλους στη διεθνή σκηνή: Τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει ξεχωριστός πόλος, γιατί αν δε γίνει ο διπολισμός θα είναι αναπόφευκτος», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση στον κόσμο που αλλάζει»
«Οι 10 αυτές ημέρες άλλαξαν τον κόσμο στην Ευρώπη. Προφανώς υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το ενεργειακό. Αυτές θα τις χειριστούμε κατά την πορεία της κρίσης. Η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για να μειωθεί η επιβάρυνση στους Ευρωπαίους πολίτες για τα ενεργειακά. Δεν μπορεί να υπάρξουν εθνικές απαντήσεις σε μια μεγάλη κοινή πρόκληση, όπως το ενεργειακό. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει θέση στον κόσμο που αλλάζει», απάντησε κλείνοντας ο κ. Κουμουτσάκος.