Νέα επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, είχε χτες, Σάββατο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Πληροφορίες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι «στο τραπέζι» βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ανατολικού τύπου από την Πολωνία.
Πρόκειται για παλαιού τύπου Μιγκ, τα οποία διαθέτει η Πολωνία και είναι πιθανό να τα στείλει στην Ουκρανία για την ενίσχυσή της άμυνάς της.
«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», σημείωσε ο Ζελένσκι με ανάρτησή του στο Twitter.
Τη συνδιάλεξη επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος, σημειώνοντας πως έγινε το Σάββατο και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.
Σε ό,τι αφορά στην αποστολή των Μιγκ στην Ουκρανία, την είδηση επιβεβαίωσε από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου το CNN, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε επαφή με την κυβέρνηση της Πολωνίας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταφορά των αεροσκαφών.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχε με τον Ζελένσκι, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία σε επίπεδο ασφάλειας – με τα πολωνικά Μιγκ -, οικονομικών και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πούτιν: Οι κυρώσεις ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου
Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν -κλιμακώνοντας τη ρητορική του- προειδοποίησε τη Δύση με γενικευμένη σύρραξη εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Όπως είπε, η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ένα αίτημα του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει, προκαλώντας την οργή των Ουκρανών και προσωπικά του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας, το έδαφος της οποίας θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, απειλώντας με casus belli τη Δύση.
Κλιμακώνοντας, δε, τη ρητορική του, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου», φθάνοντας δε σε σημείο να απειλήσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση, εάν οι ηγέτες της συνεχίζουν να αντιστέκονται στην εισβολή. «Αν συμβεί, θα φταίει η ουκρανική ηγεσία» είπε.