Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 11η ημέρα, με τη χώρα να περνάει ακόμα μια δύσκολη νύχτα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από πολλές μάχες, η πόλη Μποροντιάνκα πέρασε στα χέρια των Ρώσων, ενώ βάλλεται συνεχώς και η Μαριούπολη.
Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγοί κατευθείαν στην Οδησσό.
Χτυπήματα δέχεται και το Ντονέτσκ, ενώ οι βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Μαριούπολη συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν με νέο μήνυμά του και να πάρουν τις πόλεις πίσω.
Ο Πούτιν απειλεί με casus belli τη Δύση – Οι κυρώσεις ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου
Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν -κλιμακώνοντας τη ρητορική του- προειδοποίησε τη Δύση με γενικευμένη σύρραξη εάν επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Οπως είπε, η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ένα αίτημα του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει, προκαλώντας την οργή των Ουκρανών και προσωπικά του προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας, το έδαφος της οποίας θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο ρώσος πρόεδρος, απειλώντας με casus belli τη Δύση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι δηλώσεις Πούτιν έρχονται μια μέρα μετά τη ρητή συγκατάθεση του ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.
«Αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά, αεροπορία, συστήματα αεράμυνας – χρειάζεται χρόνος για να καταστραφούν συστήματα αεράμυνας» είπε ο ρώσος ηγέτης. «Αυτό το έργο πρακτικά έχει γίνει – γι’ αυτό υπάρχουν απαιτήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η υλοποίηση αυτής της απαίτησης θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογράμμισε ο Πούτιν.
Κλιμακώνοντας, δε, τη ρητορική του, ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας ισοδυναμούν με «κήρυξη πολέμου», φθάνοντας δε σε σημείο να απειλήσει ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση, εάν οι ηγέτες της συνεχίζουν να αντιστέκονται στην εισβολή. «Αν συμβεί, θα φταίει η Ουκρανική ηγεσία» είπε.