Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου, η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις. Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη.
Ανυποχώρητος στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρά τις εκκλήσεις τις διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός εμφανίζεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που οι αντιπροσωπείες Μόσχας και Κιέβου, αναζητούν διαύλους επικοινωνίας προκειμένου οι δύο πλευρές να κάτσουν και πάλι στο ίδιο τραπέζι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα μέτωπα του πολέμου, η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι/
Όπως έγινε γνωστό, ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.
Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.
Το δράμα της Μαριούπολης
Εν τω μεταξύ, η εκεχειρία λίγων ωρών που είχε αποφασιστεί για χθες στην Μαριούπολη προκειμένου να αποχωρήσουν από την πόλη όσοι ήθελαν τινάχθηκε στον «αέρα» με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άτομα.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.
Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.
Ο διεθνολόγος, Αθανάσιος Γραμμένος, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι», για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.
«Σφίγγει ο κλοιός στρατιωτικά για τον Πούτιν. Ο Πούτιν έχει δώσει χρόνο να φύγουν οι άμαχοι, γιατί θα τους χρειαστεί στη συνέχεια. Έχει μεγαλοϊδεατισμό ο Ρώσος Πρόεδρος ωστόσο εκτιμώ ότι δε θα χτυπήσει σφοδρά το λίκνο της Ουκρανίας. Η κατάπαυση του πυρός αφορούσε συγκεκριμένες πόλεις. Η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων είναι ένα παιχνίδι τακτικής για τον Πούτιν, γιατί αυτός που βρίσκεται στη δύσκολη θέση είναι ο Ζελένσκι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμένος.