Ο Ρώσος πρόεδρος είχε και νέα συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «η στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα σταματήσει μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Τόνισε εκ νέου ότι η «στρατιωτική επιχείρηση» -όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την εισβολή της στην Ουκρανία- εξελίσσεται βάσει σχεδίου.
Πρόσθεσε πως ελπίζει πως οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα κρατήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση και θα λάβουν υπόψη τους την πραγματικότητα.
Συμπλήρωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.
Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας, η τουρκική προεδρία είπε ότι ο Ερντογάν τόνισε στον Πούτιν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα αμβλύνει τις ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν ανανέωσε την έκκλησή του «ας ανοίξουμε το δρόμο για την ειρήνη μαζί», ανέφερε το γραφείο του.
«Ο Ερντογάν τόνισε τη σημασία της λήψης επειγόντων μέτρων για την επίτευξη εκεχειρίας, το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης διμερείς δεσμούς.
Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ξανά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αττάλεια, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό τι απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος.
Συνομιλία με Μακρόν
Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν επίσης σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, με τον Γάλλο ομόλογό του, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Μακρόν ρώτησε τον Πούτιν για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τον Ρώσο πρόεδρο να κατηγορεί Ουκρανούς εξτρεμιστές για την ενέργεια αυτή.
Ο Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά και για τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της Μαριούπολης,και τόνισε ότι η Μόσχα «θα επιτύχει τους στόχους της», «είτε με τη διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο», σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.