Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει σήμερα, Κυριακή, με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε εχθές ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε για άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς που διατηρεί ούτε με τη Μόσχα ούτε με το Κίεβο.
«Ο πρόεδρος θα του μεταφέρει το μήνυμα που επαναλαμβάνουμε από την αρχή: Τερματίστε αμέσως αυτόν τον πόλεμο, δώστε μια ευκαιρία στην κατάπαυση του πυρός και στις διαπραγματεύσεις, δημιουργήστε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο και απομακρύνετε τους αμάχους», είπε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τουρκικό κανάλι NTV.
Ο Ερντογάν θα ζητήσει επίσης, συνομιλίες «σε επίπεδο ηγεσίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία, σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την Παρασκευή την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους του, στο Φόρουμ Διπλωματίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο τρίτος γύρος των συνομιλιών αναμένεται αύριο, Δευτέρα.
Ανησυχούν οι κάτοικοι στο Κίεβο
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του MEGA στο Κίεβο, Μαρίνος Αλειφέρης, ακόμη μια δύσκολη νύχτα ήταν η χθεσινή για τα περίχωρα του Κιέβου.
Το Ιρπίν, που απέχει γύρω στα 25 χλμ. από το Κίεβο, πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, το ίδιο και η πόλη Μποροντιάνκα.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, και βοηθούν στην οχύρωση των πόλεών τους με όποιο τρόπο μπορούν.
«Η Τουρκία, με τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου, ανεβάζει πόντους στο διεθνές σκηνικό»
«Η Άγκυρα εδώ και χρόνια δημιουργεί ένα αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι προκλητική, επιθετική, διεκδικεί εδάφη που ανήκουν στην Τουρκία και το κάνει για μια διεθνή ζύμωση, που έχει στόχους και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτή η ζύμωση έχει σαν σκοπό την εκπαίδευση του λαού της Τουρκίας σε ενέργειες αναθεωρητικές που ο Ερντογάν αναμένει το χρόνο να τις εκδηλώσει. Η Τουρκία, με τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου, επιτυγχάνει να ανεβάζει πόντους στο διεθνές σκηνικό, που ακούει τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, και επειδή δεν έχουν την ίδια εμπειρία με τους Έλληνες για την Τουρκία, λένε ότι η Τουρκία είναι μια δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μάζης.
«Η Ρωσία κερδίζει στρατιωτικά, αλλά έχει χάσει πολιτικά»
«Δεν έχουμε διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει όρους παράδοσης, κάτι που δεν μπορεί να δεχτεί η άλλη πλευρά. Αν ο πόλεμος, είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, η Ρωσία κερδίζει στρατιωτικά, αλλά έχει χάσει πολιτικά. Έχει ενισχύσει το ουκρανικό έθνος και τον ουκρανικό εθνικισμό, και θα μπει σε μια διαδικασία που θα χρειάζεται μόνιμα τον στρατιωτικό εξαναγκασμό, προκειμένου να κρατήσει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Μόσχας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης.
«Η Ευρώπη έπρεπε να απαντήσει. Οι κυρώσεις στο παρελθόν είχαν επικριθεί από αναλυτές ως αναποτελεσματικές. Αυτή τη φορά είναι πιο στοχευμένες και πιο καίριες, καθώς έχουν προκαλέσει σοβαρό κλυδωνισμό στη ρωσική οικονομία. Προφανώς δεν μπορούν να σταματήσουν την εισβολή. Ο Πούτιν έχει πει ότι θέλει να πάρει όλη την Ουκρανία. Δε μιλάμε πια για διευθετήσεις στα ανατολικά, αλλά για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, και απειλές και για πυρηνικά», πρόσθεσε ο ίδιος.