Ατέλειωτο ποτάμι η ροή των προσφύγων που περνούν από την Ουκρανία και την κόλαση του πολέμου στην Πολωνία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, παιδιά και γυναίκες, με τη φρίκη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν πως η ζωή τους άλλαξε για πάντα. Οι εικόνες και οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων που κατέγραψε η κάμερα του MEGA συγκλονίζουν.
Άφησαν πίσω τους τα σύνορα της Ουκρανίας και φτάνουν στη Μεντίκα της Πολωνίας.
Στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται η φρίκη του πολέμου. Όλη η απόγνωση των ανθρώπων που προσπαθούν μάταια να καταλάβουν τις αιτίες και τις αφορμές.
Κάποιοι με δυσκολία συγκρατούν τα δάκρυα και κρατάνε το στόμα τους κλειστό, βιώνοντας βουβά τον πόνο τους.
«Μόλις έφτασα στην Πολωνία. Ίσως μείνω εδώ για λίγο και μετά ίσως να πάω στη Γερμανία ή αλλού», δήλωσε ο Σεργκέι.
Οι συνομιλίες με τους πρόσφυγες σταματούν συνήθως μόλις στη δεύτερη ερώτηση. Όπως η συνέντευξη της Μαρίας, η οποία δήλωσε ότι θέλει να γυρίσει πίσω στη χώρα της, αλλά δεν θα ξέρει πως θα είναι.
Ξαπλώνουν ακόμα και στο έδαφος για να ξεκουραστουν μετά το ταξίδι. Δίπλα στη φωτιά για να ζεσταθούν και τυλίγονται με ισοθερμικές κουβέρτες. Σημερα το θερμόμετρο δείχνει -4 βαθμούς Κελσίου και οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες είναι -14 βαθμοί.
Άλλοι θα μείνουν στα κέντρα υποδοχής και άλλοι βιαστικά τρέχουν να προλαβουν τα τρενα για να κατευθυνθουν στη Γερμανία, στη Τσεχία, στην Ισπανία. Οι πιο τυχεροί έχουν κάποιον εκεί να τους περιμένει…
Η Άννα κατάγεται από το πολύπαθο Ιρπίν. Έχασε τον σύζυγό της τον Μάιο του 2014 στην Κριμαία. Ταξιδεύει με την εντεκάχρονη κόρη της και ακολουθήσε αμέσως τη συμβουλή που της είχε δώσει ο σύζυγός της…
«Ο άντρας μου μου είχε πει, όταν ήταν στη ζωή, ότι εάν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις μπουν στην Ουκρανία πρέπει να φύγεις όσο μακριά μπορείς», δήλωσε.
Είναι δασκάλα αγγλικών και εξηγεί αναλυτικά στο παιδί της πως θα είναι η ζωή τους το επόμενο διάστημα.
«Ο κανόνας της οικογένειας είναι να λέμε πάντα την αλήθεια. Για αυτό δεν της λέω ψέματα, προσπαθώ να την υποστηρίξω, να την κάνω δυνατή και να της εξηγήσω τις δυσκολίες που ίσως θα συναντήσουμε».
Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες έφτασαν στην Πολωνία με το τρένο. Το τρένο για πολλούς θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο για να εκκενωθεί η χώρα από τον άμαχο πληθυσμό, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις τις επόμενες ημέρες οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν.
Η εικόνα του 11χρονου Ουκρανού που έφτασε μόνος του στα σύνορα με την Πολωνία αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων. Ο μοναδικός δεσμός του με τη μητέρα που άφησε πίσω και τον πατέρα του που πολεμά στην πρώτη γραμμή είναι ένας αριθμός τηλεφώνου, γραμμένος από τα χέρια της μητέρας του, στο παιδικό και αθώο χέρι του…
Περισσότεροι από 60.000 άντρες επέστρεψαν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν. Οι γυναίκες με τα παιδιά όμως πήραν το δρόμο της προσφυγιάς, με την ελπίδα ότι θα επιστρεψουν γρηγορα στα σπίτια τους.