Στον «αέρα» βρίσκεται η ενότητα των Ευρωπαίων ενόψει της συζήτησης για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας, με μια σειρά χωρών να εκφράζουν αντίθεση σε σκληρές κυρώσεις, άλλες να ζητούν εξαιρέσεις, και κάποιοι κρατούν στάση ουδετερότητας.
Όπως, δυστυχώς, είχαν προβλέψει και οι Ρώσοι, η ενότητα των Ευρωπαίων δεν κράτησε για πολύ.
Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δε βρίσκουν σύμφωνους όλους τους Ευρωπαίους.
Συγκεκριμένα, Γερμανία και Ουγγαρία ζητούν να μην μπουν κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, δηλαδή να μην μπει απαγόρευση σε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, διότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα.
Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, λέει «ναι», αλλά ζητά να εξαιρεθεί η ίδια από αυτές τις κυρώσεις.
Παράλληλα, η Ουγγαρία έβγαλε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να περάσει εξοπλισμός που στέλνουν οι δυτικοί με προορισμό την Ουκρανία και τον ουκρανικό στρατό που αντιστέκεται στη Ρωσία.
Όπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι αποδεικνύονται ξανά ανάξιοι να διαχειριστούν μια κρίση που ξεσπά στη γειτονιά τους.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στη Γαλλία προκειμένου να συζητήσουν τις νέες κυρώσεις και μέχρι τότε αναμένονται έντονες ζυμώσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν την έκδοση ευρωομολόγου – «μαμούθ» για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών, με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.