Στον αγώνα των γυναικών της Ουκρανίας ήταν αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Βουλής, ενώ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα λειτουργεί ως κουμπί πανικού για τις γυναίκες που κινδυνεύουν.
Αφιερωμένη στη γυναίκα είναι η σημερινή ημέρα και οι καρδιές όσων βρέθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος ράγισαν στη θέα των γυναικών από την Ουκρανία και στο άκουσμα των τραυματικών εμπειριών που μεταφέρουν.
Mια γυναίκα από την Ουκρανία ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. Γυναίκες από την Ουκρανία μίλησαν για την εμπόλεμη πατρίδα τους με φωνή σπασμένη.
«Οι φίλοι μου και μέλη της οικογένειάς μου τώρα υποφέρουν από αυτόν τον πόλεμο. Και ζητώ από όλους τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο… Σας παρακαλώ, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο» ανέφερε.
Οι σκέψεις τους είναι πάντα στους αγαπημένους που έχουν μείνει πίσω ή αναζητούν καταφύγιο… «… Οι μητέρες που έχουν μεγάλα παιδιά δεν φεύγουν γιατί θέλουν να είναι μαζί…» ανέφεραν.
Στον αγώνα των γυναικών της Ουκρανίας αφιερώθηκε η ειδική εκδήλωση για τη σημερινή ημέρα στη Bουλή.
«Μα ό,τι κι αν πει η ποίηση, ό,τι κι αν μεταφέρουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, όποιες εικόνες κι αν αποτυπώσουν τη δοκιμασία αυτών των γυναικών, όσο κι αν θαυμάζουμε τον ηρωισμό τους και μας συγκλονίζουν τα δεινά τους, μας ξεπερνά ο πόνος και η οργή» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«H συμπαράστασή μας προς τη γυναίκα της Ουκρανίας, οφείλει τώρα να συνοδεύεται και από την ένταση των προσπαθειών ώστε κάθε γυναίκα παντού στη γη να βρει το ρόλο που της αξίζει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Στις γυναίκες πρόσφυγες που φεύγουν με τα παιδιά στην αγκαλιά από τη φρίκη του πολέμου, για να έρθουν στις χώρες της Ευρώπης συχνά αντιμέτωπες με τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Χρέος απέναντι σε όσες αγωνίστηκαν και σε όσες θα αγωνιστούν στο μέλλον: Να αλλάξουμε τους κοινωνικούς όρους» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Aυτές τις μέρες, οι σκέψεις μας είναι ιδιαίτερα με τις γυναίκες στην εμπόλεμη ζώνη, και οι καρδιές μας τόσο με εκείνες τις Ουκρανές που αποφάσισαν να παραμείνουν και να πολεμήσουν για τη χώρα τους όσο και με εκείνες που δραπέτευσαν, πολλές με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο» ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.
«Με ποιον να πάω σε αυτόν τον κόσμο σήμερα, 8 του Μάρτη εδώ μέσα για τις γυναίκες. Για τη μάνα την Γκρέκα και για την μάνα την Τούρκα. Για τη μάνα την Ουκρανή και για τη μάνα τη Ρωσίδα. Και για τον κιμά τον ανθρώπινο κιμά που μπαίνει στον πόλεμο…» συμπλήρωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα λειτουργεί ως κουμπί πανικού και θα επιτρέπει σε γυναίκες που κινδυνεύουν να ζητούν βοήθεια.