Το ΝΑΤΟ θεωρείται απίθανο να εμπλακεί στη σύρραξη της Ουκρανίας, αλλά οι συνεχείς τραμπουκισμοί της Ρωσίας σε χώρες που θέλουν να ενταχθούν μπορεί μελλοντικά να δημιουργήσουν τέτοιες συνθήκες.
Στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” και το Mega μίλησαν ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Λάβδας, και ο Υποναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος, δίνοντας τη δική τους οπτική όσον αφορά τις εξελίξεις στην εμπόλεμη Ουκρανία αλλά και αναλύοντας την πιθανότητα μιας εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ενεργή αυτή στρατιωτική σύρραξη.
Μιλώντας στην Νίκη Λυμπεράκη, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Λάβδας από τη μεριά του δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Συγκεκριμένα, είπε: “Για να ακριβολογώ, υπάρχει η περίπτωση να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Είναι πιθανή η περίπτωση; Όχι. Είναι αδύνατη; Δεν είναι. Άρα υπάρχει μια απίθανη αλλά όχι αδύνατη περίπτωση. Αυτό που είδαμε είναι μια συστηματική παρενόχληση χωρών που θέλουν ενδεχομένως να μπουν στο ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Σουηδία είναι μια αξιόμαχη δύναμη, πάντα ήταν. Η Φινλανδία δεν είναι, θέλει να εξοπλιστεί. Πόσο θα ανεχθεί το ΝΑΤΟ τον τραμπουκισμό χωρών στον Βορρά όπως Σουηδία και Φινλανδία, που θέλουν ενδεχομένως να μπουν; Αυτό είναι μια περίπτωση να υπάρξει μια σειρά από εμπλοκές και μετά και ατυχήματα εκεί πάνω, που δεν αφορά χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά χώρες που θα τραμπουκιστούν για να μην μπουν στο ΝΑΤΟ.”
Ο Υποναύαρχος ε.α, Στέλιος Φενέκος, συμφωνεί με το ότι υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής και περαιτέρω χαρακτηρίζει ως επιπόλαιες τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ενεργά με την Πολωνία ώστε να παρέχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία. Ο Υποναύαρχος ε.α, θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις φέρουν ρίσκο. Όπως αναφέρει, δεν έχει γίνει σχετική συνεννόηση μεταξύ όλων των κρατών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεν θα πρέπει ένα μέλος να δρα μονομερώς χωρίς να έχει συμβουλευτεί και τα υπόλοιπα μέλη.
Συγκεκριμένα εξηγεί: “Υπάρχει μια πιθανότητα εμπλοκής που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Είδα χθες τον Μπλίνκεν που πήγε στην Πολωνία και είπε, δώσαμε το πράσινο φως. Το είδα εξαιρετικά επιπόλαιο και προσπάθησε να το μαζέψει σήμερα η εκπρόσωπος στο Πεντάγωνο λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολη αποστολή. Γιατί λέω ότι είναι επικίνδυνο; Ας υποθέσουμε ότι οι Πολωνοί δίνουν πραγματικά τα αεροσκάφη τους και αυτά αλλάζουν σήματα και βρίσκονται στην ιδιοκτησία ή την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα της Ουκρανίας. Ενεργοποιούν οι Ρώσοι την αντίληψη της διευρυμένης αυτοάμυνας, που λέει ότι επειδή αυτά μπορεί να με απειλήσουν δυνητικά και χτυπάει τα αεροσκάφη της Ουκρανίας στη λογική της διευρυμένης αυτοάμυνας, όπως το έχουν κάνει και οι Η.Π.Α και το Ισραήλ κατά κόρον. Εκεί μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Να πάνε όλοι σε μεγάλα ρίσκα. Δεν μπορεί σήμερα καμία χώρα υπό την απειλή να εμπλακεί το ΝΑΤΟ να έχει αυτόνομο λόγο χωρίς να έχει συμβουλευτεί όλη τη συμμαχία. ..Δεν είμαι σίγουρος ότι ο Ουκρανός δεν θα έβλεπε και θετικά να εμπλακεί το ΝΑΤΟ. Γιατί έτσι θα έσωζε, κατά την αντίληψη του, ό,τι έχει χάσει μέχρι τώρα ενδεχομένως.”
Από τη δική του την πλευρά, ο ομότιμος καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σε παρέμβαση του στην εκπομπή τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά τα πυρηνικά, εξηγώντας πως δεν υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να προκαλέσει ζημιά σε κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο. “Δεν θα έπρεπε να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία. Πράγματι στην Ζαρίζια υπάρχουν 6 σύγχρονες ρωσικές μονάδες, σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές που υπάρχουν στη Δύση, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις ξέρουν πολύ καλά οι Ρώσοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να τις πειράξουν διότι οι πρώτοι που θα υφίσταντο μεγάλη καταστροφή και θα είχαν πολλούς θανάτους που θα ήταν αυτοί οι ίδιοι που είναι εκεί γύρω…Ο κόσμος να σταματήσει να πηγαίνει να παίρνει χάπια ιωδίου. Δεν τα χρειάζεται.” είπε.