Πόλη φάντασμα είναι πλεον η πόλη Ιρπίν 20 χιλιόμετρα περίπου έξω από το Κίεβο μετα τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς.
«Από τις 24 Φεβρουαρίου κρυβόμασταν μέσα στα καταφύγια δεν είχαμε ίντερνετ, δεν είχαμε ρεύμα, τίποτα. Δε μπορούσαμε να μείνουμε εκεί γιατί έκανε πολύ κρύο», αναφέρει κάτοικος της πόλης.
Αφήνουν πίσω τους το βομβαρδισμένο Ιρπίν και την Μπούτσα και κατευθύνονται με τα πόδια προς το Κίεβο για να σωθούν.
Κάτω από τα χαλάσματα της γέφυρας του Ιρπίν εκατοντάδες πολίτες προσπαθουν να περάσουν από την πλευρά που βρίσκονται οι ουκρανικές δυνάμεις. Ο στρατός ελέγχει όσους βρίσκονται στο σημείο, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος για οποιοδήποτε απρόοπτο. Οι πολίτες μαζικά κατευθύνονται προς το Κίεβο για να σωθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο απεσταλμένος του MEGA Μαρίνος Αλειφέρης βρίσκεται έξω από το Ιρπίν και καταγράφει την αγωνιώδη προσπάθεια των κατοίκων για να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη. Μια γκρεμισμένη γέφυρα αποτελεί τον μοναδικό τρόπο διαφυγής.
«Τα σπίτια μας έχουν βομβαρδιστεί. Πολλά έχουν καταστραφεί. Οι άνθρωποι τρέχουν μακριά με τα κατοικίδιά τους, με τα υπάρχοντά τους. Παίρνουν ό,τι μπορούν μαζί τους», αναφέρουν κάτοικοι της πόλης.
Αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένες πόλεις
H επόμενη ημέρα των βομβαρδισμών στις περιοχές γύρω από το Κίεβο είναι αποκαλυπτική: Δεκάδες σπίτια καμμένα, κατεστραμμένα.
Στην περιοχή Τσάικα, δίπλα στη Πάβλουσκα, ένα σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από μία ρουκέτα.
Αγώνας για τη σωτηρία των αμάχων
Ασθενοφόρα, λεωφορεία, εθελοντές παραλαμβάνουν κατοίκους από τα περίχωρα του Κιέβου.
Δέκατη τρίτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και εν μέσω κανονιοβολισμών και πυκνής χιονόπτωσης, οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν την περιοχή του Ιρπίν και της Μπούτσα μέσα σε κίτρινα λεωφορεία, θα επιβιβαστούν και θα φύγουν προς το Κίεβο. Εκεί θα βρουν καταφύγιο στους σταθμούς του Μετρό της πόλης και θα προσπαθήσουν να φύγουν τις επόμενες ημέρες από την εμπόλεμη ζώνη.
Το συνεργείο του MEGA καταγράφει την αστείρευτη δύναμη των Ουκρανών για επιβίωση. Τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, ο άμαχος πληθυσμός, οι ευπαθείς ομάδες, οι οικογένειες, τα μικρά παιδιά.
Γονείς τρέχουν για να σώσουν τα παιδιά τους… Eκείνα δεμένα στο καροτσάκι, με μία κούκλα στο χέρι.
Οι Aρχές έχουν φτιάξει μια σκηνή όπου οι άμαχοι, οι οποίοι έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους, μπορούν να βρουν καταφύγιο μέχρι να φθάσουν στο Κίεβο. Mικρά παιδιά στις αγκαλιές των γονιών τους χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί και έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Ένας πατέρας αστυνομικός μένει πίσω για να πολεμήσει δίπλα στον ουκρανικό στρατό. Αποχαιρετά την γυναίκα και τα δύο μικρά του παιδιά. Θα παλέψει, για να μεγαλώσουν σε μία ελεύθερη Ουκρανία.