Νύχτα σφαγής ήταν η χθεσινή για τις πόλεις στην Ουκρανία που σφυροκοπούνται. Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς, όπως συνέβη στο Σούμι, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή στο δρόμο πάνω από είκοσι γυναίκες και μικρά παιδιά.
Το ρωσικό πυροβολικό και η αεροπορία σφυροκοπούσαν όλη τη νύχτα τις πόλεις που προβάλουν σθεναρή αντίσταση. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους πυραύλους και τις οβίδες, ανάμεσα τους μικρά παιδιά. Πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν, όπως το παιδί σε αυτή τη φωτογραφία-σύμβολο της βαρβαρότητας των εισβολέων, όπως λένε οι Ουκρανοί.
Από τα περίχωρα του Κιέβου, το Τσερνικόφ και την πόλη Σούμι στα βορειοανατολικά, μέχρι το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Μικολαϊβ, χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές μαζί με στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μόνο στο Σούμι αναφέρονται πάνω από 20 νεκροί.
Η ουκρανική αεράμυνα λέει ότι κατέρριψε δυο ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο Κίεβο και άλλο ένα στο νότο.
Το δράμα στο Χάρκοβο αποτύπωσε ο πολεμικός ανταποκριτής του καναλιού Αλ Τζαζίρα. «Σε αυτόν τον κεντρικό δρόμο στο Χάρκοβο βλέπουμε πόσο καταστροφικοί είναι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Ολόκληρος ο δρόμος έχει καταστραφεί. Σε όλα αυτά τα κτίρια υπήρχαν κατοικίες, διαμερίσματα. Μερικά από αυτά ακόμα καπνίζουν. Εκείνο που λένε οι άνθρωποι εδώ είναι ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο ηγέτης μιας χώρας όπως η Ρωσία, μπόρεσε να το κάνει αυτό σε μια πόλη όπως το Χάρκοβο», ανέφερε.
Σε αυτό το ναό δεν έχει μείνει τζάμι που να μην έχει σπάσει. Στο μετρό της πόλης έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι.
Η 19χρονη Βιολέτα λέει ότι έφερε σε αυτόν τον κόσμο το γιο της πριν από δέκα ημέρες: «Είναι πολύ δύσκολα. Κάθε ημέρα τον πλένουμε έξω. Φοβάμαι πως θα αρρωστήσει», δήλωσε.
Το πρωί οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Μερικές εκατοντάδες άμαχοι από το Σούμι και τη Μαριούπολη κατάφεραν να περάσουν σε ουκρανικό ή ρωσικό έδαφος, πριν οι δυο πλευρές αρχίσουν πάλι να κατηγορούν η μία την άλλη για επιθέσεις εναντίον κομβόι και κλείσιμο διαδρόμων.
Σε βομβαρδισμένα χωριά, όπως τη Μαρκαλίφκα, έξω από το Κίεβο, ο κόσμος δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει γιατί ο ρωσικός στρατός ισοπεδώνει κατοικημένες περιοχές παρά τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών.
Η Μόσχα διακρίνει διάθεση συμβιβασμού του Ζελένσκι σε συνέντευξη που έδωσε σε αμερικανικό κανάλι, όπου κάλεσε τον Πούτιν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και είπε ότι θα μπορούσε να συζητήσει για την Κριμαία και τις λεγόμενες Δημοκρατίες των ρωσόφωνων του Ντονμπάς. Ο Ουκρανός πρόεδρος με μηνύματα μέρα και νύχτα δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στο Κίεβο και να μην καταθέσει τα όπλα.
«Στο Κίεβο χιονίζει. Τέτοιος είναι ο πόλεμος, τέτοια και η άνοιξη. Θα νικήσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το βαρύ κύμα κακοκαιρίας που ήδη κατεβαίνει από τον Αρκτικό Κύκλο θα επηρεάσει την πορεία των μαχών και θα χειροτερέψει το δράμα των αμάχων τις επόμενες ημέρες… Εν τω μεταξύ, στο νότο, η Οδησσός οχυρώνεται καθώς όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει γρήγορα κάποια διπλωματική λύση θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν. Μπλόκα στήθηκαν μέσα στην πόλη ενώ οι ακτές ναρκοθετήθηκαν και ετοιμάστηκλαν πολυβολεία για το ενδεχόμενο ρωσικής απόβασης. Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στόλος πύκνωσε τις επιθέσεις με πυραύλους γύρω από την Οδησσό.