Άτυπη σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Γαλλία αύριο και μεθαύριο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναζητούν τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα σε κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες όμως δε θα καταστρέψουν βραχυπρόθεσμα την ευρωπαϊκή οικονομία.
Όπως είχαν προβλέψει οι Ρώσοι, οι κυρώσεις κατά του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας θα δίχαζαν τους Ευρωπαίους.
Το νέο πακέτο κυρώσεων που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικά «χλιαρό» συγκριτικά με την πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Γερμανία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, που εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, εναντιώνονται σε μέτρα που θα απαγορεύουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από Μόσχα.
Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να επιταχύνουν τα σχέδια απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια, και για αυτό θα υιοθετήσουν συγκεκριμένη στρατηγική πλήρους απεξάρτησης από τη Ρωσία μέχρι το 2030, με στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο από ΗΠΑ και Κατάρ, καθώς και στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μέχρι τότε θα εξαρτόμαστε από τους Ρώσους ενεργειακά σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που μας δένει τα χέρια.
Ένα άλλο μεγάλο βήμα που δεν έγινε είναι η απαγόρευση των ρωσικών πλοίων από τα ευρωπαϊκά λιμάνια, κάτι που φέρεται να μπλόκαρε ξανά η Γερμανία.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η γερμανική στατιστική υπηρεσία δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των γερμανικών λιμανιών το 2021, κυρίως λόγω του εμπορίου ορυκτών καυσίμων.