Συναγερμός έχει σημάνει για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ μετά την ανακοίνωση οτι κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα.
«Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία» έγραψε σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κάτι που σημαίνει οτι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί πια να ψυχθεί.
Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ βρίσκεται στα χέρια από τη δεύτερη μέρα του πολέμου.
Η ζώνη του Τσερνόμπιλ και όλες οι εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων. Οι 200 εργαζόμενοι είναι αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση και εργάζονται επί 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.
Στο σκοτάδι του πολέμου η Ουκρανία
Η φωτογραφία της NASA είναι αποκαλυτπιτκή. Μαύρο σκοτάδι καλύπτει όλη την Ουκρανία. Η μοναδική περιοχή που φαίνεται να έχει ακόμα ρεύμα είναι το Κίεβο.
Οι άλλες πόλεις φωτίζονται μόνο από τις εκρήξεις των βομβαρδισμών. Όπως το Σεβεροντόνετσκ στο Λουχάνσκ και το Χάρκοβο, που κάθε μέρα καταστρέφεται και περισσότερο.
Σε έναν από τους τελευταίους βοβμαρδισμούς χτυπήθηκε και ένα 8χρονο παιδί. «Αυτό είναι το θραύσμα. Μπήκε μέσω της γνάθου και σταμάτησε στη βάση του κρανίου» ανέφερε ο πατέρας του.
Η μητέρα σοκαρισμένη αγωνιά για την τύχη του παιδιού της.
«Ήμασταν όλοι στο σπίτι, βομβαρδίστηκε το διαμέρισμά μας και έγινε έκρηξη. Δύο μέρη του κτηρίου πήραν φωτιά» πρόσθεσε ο πατέρας του 8χρονου Σεργκίι Κασιάνοφ.
Η πόλη Σούμι δέχθηκε επίθεση και πάλι. Αυτή τη φορά η περιοχή που ισοπεδώθηκε είναι η Λεμπέντιν.
Ο πόλεμος της προπαγάνδας και τα βιολογικά όπλα
Οι Ουκρανοί δημοσιεύουν βίντεο με που καταστρέφουν ρωσικό άρμα μάχης, αλλά και ένα ολόκληρο κονβόι ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στο Χάρκοβο.
Το ίδιο και οι Ρωσοι. Με ένα εντυπωσιακό βίντεο παρουσιάζεται η επιτυχής επιχείρηση εξουδετέρωσης ουκρανικού στρατιωτικού οχήματος.
Το θέμα τον βιολογικών όπλων ανοίγει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας υποστήρίζοντας οτι η Μόσχα έχει στη διάθεσή της έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την ανάπτυξη συστατικών βιολογικών όπλων σε βιολογικά εργαστήρια της Ουκρανίας.
«Βρήκαμε τα βιολογικά υλικά που χρησιμοποιούνται μαζί με άλλα υλικά για στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Από τις 9 το πρωί άνοιξαν νέοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.
Πολίτες μπορούν να φύγουν απο το Σουμί – Πολτάβα, από το Ενεργκοντάρ και την Μαριούπολη – Ζαπορίζια.
Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή δείχνουν την ομαλη μετακίνηση των αμάχων.
«Αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπορεί να κρατήσουν σήμερα, κάτι το οποίο δεν είναι σαφές, αλλά αν κρατήσουν ακόμα περισσότεροι Ουκρανοί θα καταφέρουν να φύγουν από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας» σημείωσε το CNN.
Εχθές και παρά τη μεγάλη διακοπή λόγω των επιθέσεων στον ανθρωπιστικό διάδρομο κατάφεραν να φύγουν από την περιοχή Σούμι. Συγκεκριμένα 5.000 πολίτες με λεωφορεία και 1.000 ιδιωτικά αυτοκίνητα.
Και ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες ψάχνουν τρόπο να βρεθούν σε ασφαλή σημεία ένα βίντεο με Τσετσένους αυτονομιστές τρομάζει.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ ο Τσετσένος πρόεδρος Καντίροφ λέει οτι δεκάδες χιλιάδες Τσετσένοι εθελοντές δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Θριλέρ με τα πολωνικά MIG
Σε θρίλερ εξελίσσεται η πρόταση της Πολωνίας να προσφέρει αεροσκάφη ΜIG στην Ουκρανία,μέσω όμως της αμερικανικής βάσης στη Γερμανία.
«Οι ΗΠΑ στέλνουν δύο πυραύλους πάτριοτ στην Πολωνία σαν στρατιωτική στήριξη. Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο απορρίπτει την προσφορά της Πολωνίας τον σοβιετικών αεροσκαφών για την Ουκρανία» ανέφερε το CNN.
Την ίδια στιγμή και δια στόματος του πρέσβη της στη Βρετανία η Ουκρανία ζητά περισσότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους.
«Κάτι άλλο είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Έχουμε τους δικούς μας αλλά δεν είναι αρκετοί για να αντέξουμε την πίεση» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρέσβης στις ΗΠΑ, Βαντίμ Πριτσάικο.