Σφίγγει ο κλοιός της Δύσης γύρω από τους Ρώσους ολιγάρχες, με νέα πρόσωπα να προστίθενται στη λίστα των πολυεκατομμυριούχων που βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία τους να δεσμεύονται.
Σκληρό χτύπημα της βρετανικής κυβέρνησης στους Ρώσους ολιγάρχες.
Το Λονδίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε επτά Ρώσους δισεκατομμυριούχους, με πιο γνωστό από όλους τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι.
Η ομάδα του δεν θα μπορεί πλέον να πουλά εισιτήρια για τους αγώνες της, να κάνει μεταγραφές παικτών ενώ κλείνει και το κατάστημα της.
Το πλούσιο ποδοσφαιρικό κλαμπ θα μπορεί να λειτουργήσει με ειδική άδεια, όμως η πώληση βρίσκεται σε αναμονή.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία μόνο οι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς δεσμεύονται ενώ δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές με ιδιώτες και επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η πώληση της Τσέλσι που είχε προαναγγείλει ο Ρώσος μεγιστάνας είναι στον αέρα.
Το ερώτημα είναι αν αυτές οι κυρώσεις στους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ρωσίας μπορούν να κάνουν τον Πούτιν να αλλάξει συμπεριφορά.
«Πιστεύω πως όχι αναγκαία, δεν έχω αυτήν την πληροφορία και όπως και να ‘χει πιστεύω πως βάζοντας στο στόχαστρο μεγάλες εταιρείες πραγματικά προκαλείς μεγάλη ζημιά στη ρωσική οικονομία, έτσι στο πλαίσιο των κυρώσεων είναι άκρως σκληρές συγκρινόμενες με τις προηγούμενες κυρώσεις του 2014», αναφέρει η αναλύτρια, Άννα Γκρόσμαν.
Ο Μπόρις Τζόνσον επέβαλε κυρώσεις και σε άλλους έξι Ρώσους ολιγάρχες.
Πρόκειται για τους Ιγκόρ Σετσίν, Όλεγκ Ντεριπάσκα, Ντμίτρι Λεμπέντεφ, Αλεξέι Μίλερ, Αντρέι Κόστιν και Νικολάι Τοκάρεφ.
Ο Ιγκόρ Σετσίν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορυκτελαίου Rosneft, που έχει πλειοψηφικό ιδιοκτήτη το ρωσικό κράτος.
Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα ήταν παλιά το δεξί χέρι του Αμπράμοβιτς και τώρα έχει μετοχές στον όμιλο En+Group, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο.
Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Διευθυντών της Bank Rossiya.
«Οι ολιγάρχες είναι άνθρωποι που στην ουσία απέκτησαν δύναμη στη δεκαετία του ’90, πήραν όλους τους πόρους της Ρωσίας τους οποίους έδωσε ο Γιέλτσιν που τους επέλεξε προσωπικά επειδή ήταν φίλοι της κόρης του Τατιάνα, είναι μια τρελή ιστορία, και αυτοί έγιναν υπερβολικά ισχυροί και μετά ο Πούτιν τους τα γύρισε όλα ανάποδα και έγινε ο πιο ισχυρός ολιγάρχης από όλους»,αναφέρει ο συγγραφέας, Μπεν Μετζριτς.
Όλοι οι μεγιστάνες δεν μπορούν να μπουν στη Μεγάλη Βρετανία καθώς θεωρούν πως τα χέρια τους είναι βαμμένα με το ουκρανικό αίμα.